Maastricht noemt zich graag de culinaire hotspot van Nederland. Deze week staat de stad dankzij Michelin weer volop in de belangstelling van horecaprofessionals uit het hele land. De Limburgse wijnmakers spelen daar slim op in. Zij laten hun collega’s uit andere provincies zien hoe je streekwijnen vol trots onder de aandacht brengt. Het nieuwsoverzicht van WEEK 40 bevat berichten over de BBB Maastricht, Wijngoed Lenoire, Domein Holset en Goesting.

BOB Mergelland present bij Michelinfeestje
MAASTRICHT – BBB Maastricht is de horecavakbeurs voor Nederland en België. Het event wordt gehouden van 6 t/m 8 oktober. Op de eerste dag van het evenement deelde Michelin de jaarlijkse sterren uit. Een dag eerder verzorgde BOB Mergelland een presentatie van regionale wijnen tijdens het streekproductenfestival Proef je Regio, dat gratis toegankelijk was voor iedereen.
“We willen bezoekers bewust maken van de kwaliteit van lokale producten.”
“We willen bezoekers bewust maken van de kwaliteit van lokale producten”, onderstreept beursmanager Silvie Slachter. Folie Culinair is een belangrijk onderdeel van de driedaagse beurs voor professionals. BOB Mergelland is er aanwezig met een stand. “Daar kunt u genieten van wijnen van diverse wijndomeinen uit het Mergelland, allemaal 100% lokaal geteeld en met zorg en passie gemaakt.”

Wijngoed Lenoire lanceert eerste wijnen
BERG EN TERBLIJT – Een van de leden van BOB Mergelland is Wijngoed Lenoire, het domein van Bas, Janka, Marco en Jamie Lenoire. Tijdens de BBB Maastricht lanceerde het jonge domein de eerste wijnen. De aanwezigheid met een eigen stand onderstreept de ambitie van het wijngoed. “Professional in het gastronomische vak? Bezoek onze stand tijdens Folie Culinair in het MECC.”
“Met de hand geoogst – slechts één fles per rank.”
Wijngoed Lenoire maakt de wijnen van chardonnay, pinot blanc, pinot gris, pinot noir en sauvignon blanc. De wijnstokken staan op de Rasberg. De helling ligt 115 meter boven NAP en biedt een prachtig uitzicht op de Maasvallei. Het wijngoed maakte 4 wijnen, waaronder de stille Chardonnay Liefdevol. “Met de hand geoogst – slechts één fles per rank – en zorgvuldig gerijpt op geselecteerde barriques uit de Bourgogne.”

Gratis advies voor de wijnkaart
HOLSET – “Hoe kies jij welke wijnen er op je wijnkaart komen?” Die vraag stelde Domein Holset aan chefs en sommeliers die uitkeken naar de uitreiking van de Michelinsterren. “Een wijnkaart is immers niet zomaar een lijst van mooie flessen, maar een verlengstuk van je verhaal en van je kijk op gastvrijheid. Hoe belangrijk vind je dat je wijnen duurzaam en lokaal geproduceerd worden?”
“Een wijnkaart is niet zomaar een lijst van mooie flessen.”
Bij streekproducten horen streekwijnen. “Het culinaire hoogtepunt van het jaar is misschien wel juist het moment om kritisch naar de wijnkaart te kijken.” De boodschap van Domein Holset is niet alleen goede marketing voor Nederlandse wijn, maar ook een spiegel voor de Nederlandse horeca. “Steeds vaker zien wij dat chefs en sommeliers kiezen voor bubbels van eigen bodem.”

Goesting sluit webshop met Limburgse wijnen
MAASTRICHT – De webshop voor Limburgse wijnen gaat op 1 november 2025 offline. Het begon in coronajaar 2020 als een nevenactiviteit van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Eerst met een tijdelijke pop-up store in de Wycker Brugstraat. Daarna met een permanente wijnwinkel aan de Tongersestraat. De fysieke winkel is al dicht. Nu volgt ook de webshop. De online bestellingen kwamen zelfs uit het buitenland.
“Het was geen eenvoudige keuze.”
“Het was geen eenvoudige keuze, maar na vijf jaar hebben we besloten onze deuren te sluiten.” Voor de fanatieke liefhebbers blijft Goesting grotere bestellingen van minimaal 6 flessen leveren via info@goestinginwijn.nl. Natuurlijk gaat de promotie van Limburgse wijnen gewoon door in het wijnrestaurant. “Dankjewel voor jullie enthousiasme en steun in de afgelopen jaren. Het was een reis vol goesting.”
-
03 november 2025Wijnboeren kijken vooruit naar 2026 (en verder) -
20 oktober 2025De week van sport en wijn -
13 oktober 2025Ondernemers met visie inspireren -
29 september 2025Dank aan honderden vrijwilligers -
22 september 2025Eindelijk een cursus over Nederlandse wijn





