De kans op nachtvorst is voorbij. Nu kan het groeiseizoen helemaal losgaan. In WEEK 20 kwamen wijnbouwers uit alle hoeken van België en Nederland naar Maastricht voor een wijnbouwcongres met een bulk aan informatie. Ondertussen gingen er overal in het land nieuwe wijnstokken de bodem in. Het korte nieuws gaat over het Limburgs Wijnbouwcongres. de nieuwe aanplant en de Limburgse Wijnweken. En een vraag aan jou!

Meer dan 150 wijnbouwers bij elkaar in Maastricht
MAASTRICHT – Het eerste wijnbouwcongres op Nederlandse bodem was een succes. Op vrijdag 16 mei verzamelden meer dan 150 professionals uit de wijnbouw in België en Nederland zich in Maastricht. Hoewel de roots van het congres in het grensoverschrijdende Limburg liggen, kwamen de Nederlandse congresgangers ook van boven de grote rivieren. Limburg heeft veel in huis om te delen! Dagvoorzitter Jules Odekerken zei daarvan: “De naam is Limburgs Wijnbouwcongres, maar het is een landelijk feestje.”
“De naam is Limburgs Wijnbouwcongres, maar het is een landelijk feestje.”
Er kwamen vooral wijnbouwers op het congres af, terwijl de organisatie ook mikte op bezoekers uit de horeca en de toeristische sector. De vraag is echter of het programma voor hen interessant genoeg was. Het accent lag op informatie voor wijnbouwers. Intussen heeft het congres de potentie om uit te groeien tot een breder evenement als het een plenair programma afwisselt met keuzeprogramma’s, die mikken op diverse doelgroepen en ook wijnbouwers meerdere opties bieden.

Nieuwe wijnstokken de bodem in
NUNSPEET – De aanplant van nieuwe wijnstokken gebeurt meestal in de periode tussen half april en half mei. In de afgelopen week gingen verreweg de meeste stokken de bodem in. Het gevaar op nachtvorst is voorbij. Een aanplant later dan half mei is mogelijk, maar vergroot de kans op uitval door een droge bodem. Het is altijd belangrijk om wijnstokken een paar dagen voor de aanplant de kans te geven zich vol te zuigen met water, maar zeker in dit extreem droge voorjaar.
In veel gevallen plaatsen de wijnboeren groeikokers om de jonge planten. Dat is om wildvraat te voorkomen. In gesloten kokers lopen de temperatuur en de luchtvochtigheid snel op. Meestal houden wijnboeren de jonge aanplant nat om uitval te voorkomen. Het is de kunst om dat niet te overdrijven. Dat maakt de wijnstok lui en kan bij langdurige droogte alsnog tot uitval leiden.

Limburgse Wijnweken verhuizen naar juni
VALKENBURG – De Limburgse Wijnweken verhuizen van eind september naar begin juni. Dat besloot organisator Visit Zuid-Limburg. Het is een forse ingreep. Eind september start de periode van de oogst, maar begin juni zijn de wijngaarden nog volop in ontwikkeling. “De Limburgse evenementenagenda is in september overvol.” Daarom staat het event nu op de agenda van 7 tot en met 22 juni 2025. Dat zal voor de wijnboeren en het publiek wel even wennen zijn.
“De Limburgse evenementenkalender is in september overvol.”
Tijdens de Limburgse Wijnweken draait alles om de wijnen uit de regio. Domeinen en restaurants organiseren bourgondische events. Inwoners uit de regio en toeristen kunnen op allerlei manieren (nader) kennismaken met Limburgse wijnen. Voor het laden van de Limburgse Wijnweken en een succesvolle promotie van het lokale product is de organisatie afhankelijk van de events die de wijnboeren op hun domein organiseren.

Help ons met informatie over nieuwe aanplant!
Binnenkort publiceren wij weer ons jaarlijkse overzicht van de nieuwe aanplant in Nederland. Dat lukt alleen met de hulp van ons netwerk en onze webcommunity. Heb je informatie over nieuwe aanplant of een nieuwe wijngaard? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar redactie@nederlandsewijngids.nl. Een vermelding van de naam en locatie van het wijndomein is voldoende. Wij pakken het verder op.
- 26 mei 2025Van ‘fake news’ naar goed nieuws over Domein Gravendael
- 12 mei 2025Provincie Limburg trekt portemonnee voor wijnbouw
- 05 mei 2025Beste aspergewijn van Nederland komt uit Achterhoek
- 28 april 2025Werk aan de winkel door populariteit Zeeuwse wijnen
- 21 april 2025Nieuwste wijngaard van Zeeland klaar voor eerste oogst