Het online domein van de Nederlandse wijn
Aspergewijn achterhoek

Beste aspergewijn van Nederland komt uit Achterhoek

De nationale driekleur wappert. In WEEK 18 ging ook in Winterswijk en Amsterdam de vlag uit. Wijngaard Hesselink en Design & Wijn vierden een feestje. Het korte nieuws gaat over de beste aspergewijn, de opening van een nieuwe winkel, de waterkringloop en de status van nieuwe druivenrassen. Een weekoverzicht met nieuws over Wijngaard Hesselink, Design & Wijn, het KNMI en grootse Belgische bubbels.


Aspergewijn Achterhoek

Wijngaard Hesselink maakt beste aspergewijn

UTRECHT – De Chardonnay Barrique 2023 van Wijngaard Hesselink is de perfecte Nederlandse wijn bij asperges met ham, gekookt ei en botersaus. Dat is het oordeel van 15 chef-koks en sommeliers uit Utrecht. Nederland blijkt verrassend veel wijnen te produceren die verdraaid goed matchen met het klassieke aspergegerecht. De chefs en sommeliers proefden alle wijnen blind. Dankzij aroma’s van tropisch fruit en kruiden én de volle smaak komt de winnende aspergewijn uit Winterswijk.

“Nederland produceert wijnen die zich kunnen meten met internationale toppers.”

De Souvignier Gris op hout 2023 van Wijngoed Montferland en de Linge Wit Sauvi 2023 van Betuws Wijndomein eindigen op de 2e en 3e plaats. De proevers waren verrast door de hoge kwaliteit en de veelzijdigheid van de geproefde wijnen. “Nederland produceert wijnen die zich kunnen meten met internationale toppers.”  Wijnen zonder houtrijping zijn fris en fruitig, maar missen voor een klassieke aspergewijn wat power voor de combinatie met botersaus. De Johanniter van Hoog Beek & Royen uit Zeist combineert goed met een frisse aspergesalade.


Winkel Design Wijn

Design & Wijn opent nieuwe winkel

AMSTERDAM – Design & Wijn opende op zaterdag 3 mei een nieuwe winkel met proeflokaal aan de Haarlemmerdijk 129 in hartje Amsterdam. Het oude stekkie achter de Nieuwe Kerk was te klein. De nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden voor proeverijen. Design & Wijn is het bedrijf van Rose Groot en Diederik Walhof. Diederik is sommelier en vinoloog. Hij laat zijn gasten en klanten kennismaken met wijnen van de meest eigenzinnige wijnmakers van Nederland.

In 2020 begon Diederik samen met Rose het bedrijf in Amsterdam. Rose is ontwerper in hart en nieren. Ze studeerde als productontwerper af aan de kunstacademie in Rotterdam. In 2020 werd Rose geselecteerd voor het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design. Dat was ook het moment waarop ze besloot om zich te specialiseren in wijn-gerelateerd design. Ze ontwerpt etiketten, logo’s, merkidentiteiten, verpakkingen en producten voor nieuwe en bestaande wijnmerken.


KNMI Waterkringloop

KNMI weet waarom het harder regent

DE BILT – De opwarming van de aarde verandert de waterkringloop. Het KNMI maakte bekend dat er steeds beter zicht is op oorzaak en gevolg. Er verdampt meer water. Dat leidt tot hevigere neerslag. Per graad opwarming neemt de hoeveelheid waterdamp met 7% toe. Metingen tonen aan dat de aarde gemiddeld 1,3°C warmer is dan aan het begin van de vorige eeuw. Het regent minder vaak, maar wel intenser. Toenemende verdamping vergroot de kans op langere periodes van droogte.

De effecten van klimaatverandering en menselijk ingrijpen zorgen ervoor dat droge gebieden droger en natte gebieden natter worden. Het belang van slim waterbeheer is in een warmere wereld enorm belangrijk. Het is de uitdaging om voldoende water beschikbaar te houden voor droge periodes. Voor de wijnbouw is het zaak om overtollig water tijdens natte periodes goed af te kunnen voeren om natte voeten voor de wijnstokken te voorkomen.


Johanniter Pays Herve

Grootse bubbels van nieuwe johanniter

AUBEL – Traditionele wijndrinkers met een klassieke voorkeur verwijzen nog wel eens naar het foxy aroma van nieuwe (hybride) druivenrassen, die ook in Nederland volop geteeld worden. Dat gebeurt echter steeds minder. Een berichtje van de Vlaming Stefaan Soenen geeft aan dat de status van nieuwe rassen toeneemt. “Wijnliefhebbers die denken dat er van johanniter geen grote mousserende wijn mogelijk is, moeten dit eens proeven.” Hij verwijst naar Les Cabaretiers, een mousserende wijn van de Waalse coöperatie Pays de Herve.

“Dergelijke wijnen hebben een unieke meerwaarde.”

Stefaan heeft de wijn blind laten proeven aan een bevriende sommelier. Hij spreekt van een geweldige cuvee met veel finesse. Hij roemt ook een andere cuvee van de coöperatie: Les Carnavaliers. Deze is gemaakt van johanniter en souvignier gris. “Dergelijke wijnen hebben een unieke meerwaarde.” Stefaan Soenen is Belgische Wijnambassadeur 2024 en wijnschrijver voor onder andere Perswijn en Gault & Millau.


Terug naar boven