Het online domein van de Nederlandse wijn
pop-up wijnrestaurant

Pop-up restaurant in Limburgse heuvels

Ergens in het Zuid-Limburgse heuvelland wordt in het prille najaar een wijngaard omgetoverd tot een unieke gastronomische plek. In een van de wijngaarden van Sint Martinus verrijst dan het pop-up wijnrestaurant van Annaline en Patriek Doelens. Van 12 september tot en met 4 oktober kan publiek met een neus voor goede smaak op deze bijzondere plek genieten van de mooiste regionale wijn- en spijscombinaties. Daarmee gaan de initiatiefnemers op herhaling. De eerste editie in het Jekerdal  nabij Maastricht was in 2019 een doorslaand succes.

Het concept Wijnrestaurant op het Land werd bedacht in Brabant. Daar ontdekte Roy Packbier in 2018 midden in de natuur een pop-up restaurant waar het allemaal draaide om asperges. Dat moet in Limburg ook kunnen, dacht de organisator van vooral sportevenementen. Hij vond een enthousiaste partner in Annaline en Patriek Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Hun voorwaarde was duidelijk: het moest in het Limburgse pop-up wijnrestaurant niet draaien om asperges, maar om de beste Limburgse wijnen en streekproducten.

Streekgerechten met streekwijn

Dat bleek in 2019 een unieke culinaire wijnbelevenis op te leveren. De verfijnde keuken van Mes Amis presenteert in Maastricht seizoensgebonden verrassingsmenu’s met een passend wijnarrangement. Dat is ook de insteek van het pop-up wijnrestaurant: heerlijke Zuid-Limburgse streekgerechten zoals kalfstartaar van het Blanc Blue Belgerund, Huzarensalade met Limburgse gerookte Forel of verschillende soorten regionale kazen, smaakvol begeleid door speciaal geselecteerde wijnen van Sint Martinus en andere regionale wijnmakers.

Sint Martinus in Voerendaal

De vergunning voor een tweede editie in Maastricht bleef uit. Daarom klopte het duo van Mes Amis aan bij vriend en zakenpartner Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Het doel was een pop-up wijnrestaurant bij het hoofdkwartier van Beurskens in Vijlen. Daar had de wijnboer zijn eigen gedachten bij: “Ik vond het wel een leuk idee, maar ik dacht: misschien moeten we het toch anders doen.” De wijnprofessor heeft inmiddels ook een wijngaard aan de Langeberg in Voerendaal met een prachtig uitzicht op de Limburgse heuvels en zijn druivenstokken. Dat leek hem een mooie plek.

Tussen de wijnranken

De hellingen van de Fromberg vormen nu het prachtige decor voor Wijnrestaurant op het Land 2020. Roy Packbier en Anneline Doelens waren meteen verkocht toen ze de alternatieve locatie zagen. Het pop-up wijnrestaurant staat middenin de wijngaard. “Deze plek is nog mooier dan vorige jaar. Je kunt de wijnranken hier bij wijze van spreken aanraken,” aldus Packbier. Samen met de Limburgse wijnspecialist Maurice Warnier en zijn bedrijf Vinteur is er een scala aan arrangementen samengesteld. Liefhebbers kunnen niet alleen genieten van de heerlijkste wijn- en spijscombinaties, maar zich ook laten onderdompelen in de wereld van de Nederlandse wijnbouw.

Terug naar boven