Het online domein van de Nederlandse wijn
Gezond gelukkig 2024

Hoe je gezond leeft en intens geniet van een glas wijn

Een gezond en gelukkig 2024! Dat wens ik je toe. En ik ben niet de enige, denk ik. Gezondheid en geluk zijn belangrijk voor ons. Ze horen bij elkaar. Gezondheid en geluk koester je, want ze zijn kostbaar en kwetsbaar. Het nieuwe jaar begint wereldwijd met Dry January. De Nederlandse variant van deze campagne heeft als motto Ik pas. Het is een aansporing om een maand lang geen alcohol te drinken. Dat stimuleert je misschien om bewuster om te gaan met alcohol. Dat kan geen kwaad, want te veel wijn is niet goed voor je gezondheid. En je geluk.

Nico Schipper

De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan één glas per dag. Het is verstandig om zo’n advies serieus te nemen. Net als bierdrinkers en borrelaars hebben wij soms de neiging om de risico’s van alcoholgebruik te relativeren. Zo van, het is pas crisis als de wijn op is. Dat klinkt leuk, maar wijn drink je niet om lazarus te worden. Een bekende Nederlander zei vorig jaar in een interview: “Ik drink minimaal een paar glazen wijn per dag. Ik hou van het licht verdovende effect.” Maar dat is een riskante motivatie om wijn te drinken.

En het is ook nog eens een belediging van de wijn en de wijnmaker. Om wijn te proeven moeten je zintuigen op scherp staan en niet verdoofd worden. Dat helpt je om steeds weer iets nieuws te ontdekken in een wijn. Al proevend gaat er een wereld aan smaken voor je open. Die beleving mis je als je bewustzijn op een laag pitje staat. Dat is ontzettend jammer. En zonde van je geld. Om een wijn te proeven is het niet eens nodig om het smakelijke vocht door te slikken, maar ik snap best dat je tijdens een gezellige avond met vrienden geen spuugbakje voor je neus zet.

In de antieke wereld was wijn een teken van beschaving. Het drinken van wijn gaf mensen status. “De volken rondom de Middellandse Zee ontstegen aan de barbarij toen ze leerden olijven en wijnstokken te cultiveren”, schreef een Griekse historicus pakweg 500 jaar voor Christus. Zijn landgenoten hadden hoge verwachtingen van de wijn. “Het bevochtigt en tempert de geest, wiegt de zorgen van het brein tot kalmte, wakkert onze vreugden aan en is olie voor de wegstervende levensvlam”, aldus ene Socrates. En hij voegde er veelzeggend aan toe: “Als we het met mate drinken. En met kleine slokjes…”

De Grieken zijn dat nog steeds niet vergeten. Ook nu drinken de meeste Grieken langzaam en eten ze er iets bij. Het is niet de bedoeling dat ze lazarus worden. Integendeel, dat staat het genieten van de wijn in de weg. Even iets over die term lazarus. Die verwijst naar iemand die volledig onder zeil is. En daarna toch weer tot leven komt. Net zoals Lazarus die door Jezus uit de dood werd opgewekt. In de 17e eeuw wisten ze al verdraaid goed dat je helemaal van het padje was als je teveel gedronken had. Daarom noemden ze een gekkenhuis een Lazarushuis. Wie te veel drinkt is lazarus. Gek!

Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Gezondheid en genieten gaan heel goed samen als je iets meer neertelt voor een fles wijn, bijvoorbeeld uit Nederland. Diverse proefnotities laten zien dat Nederlandse wijnen niet minder zijn dan die uit de grote wijnlanden. Integendeel, sommelier Koen van de Plas zegt dat de gemiddelde kwaliteit beter is dan in Frankrijk. Je betaalt er iets meer voor, maar de prijs-kwaliteitverhouding is prima. Kies er voor om minder én betere wijn te drinken. Dan leef je gezond en geniet je intens. Een gezond en gelukkig 2024!

Column Nico Schipper
Auteur

Nico Schipper

Nico (60) is senior woordvoerder bij een grote zorginstelling. Hij kent de wereld van communicatie en journalistiek van binnenuit. De passie voor Nederlandse wijn en paar wijnopleidingen en masterclasses inspireerden hem om Nederlandse Wijn Gids op te zetten.
Terug naar boven