Het was de titel van een iconisch televisieprogramma. Van 2005 tot 2020 was het maar liefst 2400 keer op de buis. Ik schat dat ik misschien 3 afleveringen heb gezien. Dat aantal is naar boven afgerond. Toch moet ik nu bijna elke dag aan die titel denken. De wereld draait door. Het geeft precies mijn gevoel bij de actualiteit weer. Soms zit er iets van opluchting in: gelukkig, de wereld draait gewoon door! Een andere keer houd ik m’n hart vast: help, de wereld draait helemaal door!
Patrick van der Fits
In de afgelopen jaren is er nogal wat gebeurd. Denk alleen maar aan de uitbraak van corona en aan de oorlog in Oekraïne. Gek genoeg is er heel vaak ook een relatie met onze business, de wijn. Een voorbeeld is de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Intussen draait de wereld gewoon door. En wat moet je denken van de handelsoorlog, waarin de president van een wereldmacht dreigt met een importheffing van 200% op wijn uit Europa?
Nu we het toch hebben over heffingen en tarieven: ik adviseer de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) om in gesprek te gaan met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De insteek? Verlaag het btw-tarief voor Nederlandse wijn! Dat is goed voor de ontwikkeling van deze ‘nieuwe’ agrarische activiteit (ook als alternatief voor activiteiten die schadelijker zijn voor het milieu), voor de wijnbouwsector en voor de hele zakelijke markt.
De wereld draait door raakt niet alleen internationale ontwikkelingen. De wereld dichter bij huis draait ook helemaal door. De politieke ontwikkelingen in Nederland zorgen voor onrust. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. We kennen het allemaal. Sociale media claimen ons. Vroeger was alles heus niet beter. Daarvoor loop ik inmiddels lang genoeg mee. Ik ben van hetzelfde bouwjaar als de revival van de wijnbouw in Nederland.
In al die hectiek van een doordraaiende wereld probeert de Nederlandse wijnbouwsector een vaste plek te krijgen. Dat valt niet mee. Het motto dat een goed product zichzelf verkoopt, gaat niet meer op. Daar moet je wel iets voor doen. Het is bekend dat een wijnboer van alle markten thuis moet zijn. Hij moet niet alleen verstand hebben van de teelt en van de vinificatie, maar ook van marketing. Hij moet het ondernemen in de vingers hebben. En daar komt vandaag veel bij kijken!
De potentie is er. Het afgelopen jaar was uitdagend. Dat heeft invloed op de inkomsten van de wijnboeren en op de beschikbaarheid van Nederlandse wijn. Maar onze wijnmakers laten zich niet uit het veld slaan. Ze hebben vertrouwen in hun product. De meesten kijken niet achterom, maar vooruit. Dat merk ik tijdens m’n bezoekjes aan domeinen in het hele land. Elke week maak ik een rondje om flessen op te halen. Dan hoor ik wat er leeft.
Ik hoor van mooie plannen om het bedrijfsmodel uit te breiden. Met horeca en verblijfstoerisme. Het draait niet alleen om de flessen.
Gelukkig draait de Nederlandse wijnwereld gewoon door. Ik zie dat domeinen in Friesland, Limburg, Overijssel en Zeeland uitbreiden. Niet alleen in hectares druivenstokken, maar ook in steen. Er verrijzen mooie en multifunctionele proeflokalen. Ik ben verrast door de creativiteit en originaliteit. Ik hoor van mooie plannen om het bedrijfsmodel uit te breiden. Met horeca en verblijfstoerisme. Wijnboeren verbreden hun blik. Het draait niet alleen om de flessen. Er gebeurt veel meer.
Dat is niet zomaar een kwestie van risicospreiding, voor als het weer een jaartje te wensen overlaat. Het getuigt van visie op het runnen van een modern wijnbedrijf. Daarin draait het óók om beleving. Dat biedt ruimte voor een interessant verdienmodel met bijvoorbeeld ruimte voor horeca en verblijfsaccommodaties, educatie en teambuilding. De ene wijngaardenier blijft daarbij heel dicht bij zijn kernactiviteit, terwijl de ander verder kijkt.
Stiekem weet ik dat er op diverse plekken mooie plannen klaarliggen. Soms liggen ze nog op de tekentafel en op andere plaatsen is het alleen nog wachten op een vergunning. Stilstand is achteruitgang, maar in de Nederlandse wijnbouwsector is daarvan geen sprake. De wereld draait door! Er komen nieuwe wijnboeren en nieuwe percelen bij. Ik ben razend nieuwsgierig hoe de toekomst eruit ziet. Het glas is niet halfvol, laat staan leeg. Het is bomvol.

Patrick van der Fits
Onder de vlag Nederlandse Streekwijnen en De Nederlandse Wijnwinkel verkoopt Patrick een breed assortiment aan Nederlandse wijnen. Hij ziet dat de vraag naar wijnen van eigen bodem toeneemt. Daarnaast signaleert hij dat steeds meer consumenten ook zoeken naar de beleving die bij dit product hoort. Met zijn bedrijf Nederlandse Wijntoer bundelt hij het aanbod van excursies en wijnreizen naar Nederlandse wijndomeinen.
Patrick schrijft columns over zijn ervaringen met wijnhandel en wijntoerisme in Nederland.
Onze columnisten zijn geen spreekbuis van dit online domein van de Nederlandse wijn en geven hun eigen mening. Zij delen persoonlijke verhalen over het maken, schenken en verkopen van wijn van eigen bodem.
- 25 april 2025Kleine wijnhuizen maken zeldzame wijnen
- 18 april 2025Natuurinclusieve wijnbouw? Daar wordt alles en iedereen beter van!
- 11 april 2025Ruimte voor de regio in branchevereniging wijngaardeniers
- 04 april 2025Waar vind ik een wijn die zonnebloem optilt?
- 28 maart 2025Hoe weet je dat er écht Nederlandse wijn in de fles zit?