Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijn Romein Gort

Wijn als een Romein bezorgt Ilja Gort huiswerk

Hugh Johnson deed het 35 jaar geleden al. Hij tekende het verhaal van wijn op, van pakweg 7000 voor Christus tot in de 20e eeuw. Het resulteerde in een meesterwerk. Een paar hoofdstukken gaan over de Romeinen en de wijn. Het illustere duo Fik Meijer en Ilja Gort beschreef een deel van de geschiedenis van de godendrank. In Wijn als een Romein focussen zij op de klassieke Oudheid. De twee doen allebei waar ze goed in zijn. Fik Meijer is de wetenschapper die een historische bijdrage levert en Ilja Gort is de entertainer die het boek een hilarische touch geeft.

Daarmee benoem ik meteen de kracht en de kwetsbaarheid van het boek. Fik Meijer is classicus. Hij weet waarover hij praat. In zijn historische beschouwingen doet hij niet onder voor Hugh Johnson. Ilja Gort is een uitgekookte ondernemer in wijn. Hij weet hoe je wijn maakt en pakt je in met verrukkelijke anekdotes. De twee vullen elkaar heel goed aan. Het boek is razend interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van wijn en is ook leuk om te lezen. De uitgever zorgde ervoor dat je als lezer precies weet wanneer Fik Meijer of wanneer Ilja Gort aan het woord is.

Fantasie

Het probleem met Ilja Gort is dat je niet in de gaten hebt wanneer hij feiten opdist of wanneer zijn fantasie op hol slaat. Moet je hem nou serieus nemen of niet? Zonder dat het zijn bedoeling is, neemt snorremans daarmee ook de autoriteit van Fik Meijer op de korrel. Het is de moeite waard om dit spanningsveld voor lief te nemen. De heren beginnen hun vertelling over het verhaal van de wijn ongeveer op hetzelfde punt in de tijd als Hugh Johnson. Ze zetten een punt aan het eind van de 4e eeuw na Christus. De klassieke Oudheid moet bij hun voorganger met veel minder pagina’s genoegen nemen.

Barbaren dronken bier

Wijn als een Romein vertelt op een boeiende manier over de ontwikkeling van de wijnbouw. Bij de lezing valt op dat wijn tot in de haarvaten van de samenleving een rol speelde. Het was niet weg te denken. De cultuur, de godsdienst en het sociale leven waren doordrenkt met wijn. Het was ook een teken van beschaving. De barbaarse volken dronken bier. Daar werd met minachting over gesproken. Het ontbreken van wijn was een vloek. De God van Israël waarschuwde dat iedereen die hem niet gehoorzaamde, verstoken zou blijven van wijn. Alle vreugde zou uit het leven wegsijpelen.

Serveertemperatuur

Ilja Gort gebruikt historische gegevens als kapstokhaakjes voor praktische tips. De Romeinen wisten al verdraaid goed dat je witte wijn lekker koel moet drinken. Voor een feestje stuurden ze daarom een paar slaven met een ossenwagen de bergen in om op 2000 meter hoogte een paar zakken sneeuw te halen. Een deel werd gebruikt om Italiaans ijs van te maken en een ander deel om witte wijn mee te koelen. Vervolgens geeft de televisiewijnboer adviezen voor de serveertemperatuur van witte en rode wijnen. Op die manier gebruikt hij historische feiten als opstapje voor handige tips.

Het verhaal stopt

De classicus en entertainer schreven een dikke pil. Het boek bevat fraaie foto’s. Achterin vind je een literatuuroverzicht en twee registers, een zakenregister en een persoonsregister. Dat maakt terugzoeken een stuk makkelijker.  Wijn als een Romein is toegankelijk en staat bomvol historische feiten en interessante anekdotes. De tips voor wijnliefhebbers zorgen voor variatie. Jammer dat het verhaal van wijn in deze uitgave stopt in de 4e eeuw. Wijn als een Romein vraagt om een vervolg. Een alternatief voor het meesterwerk van Hugh Johnson is binnen handbereik. Dus: huiswerk voor Ilja Gort. Laat hem maar razendsnel op zoek gaan naar nieuwe co-auteurs. O ja, dat vervolg verdient een hardcover. Dat past beter bij een boek dat alles heeft van een naslagwerk.

Pluspunten

+ Veel historische informatie en luchtige anekdotes
+ Variatie
+ Toegankelijke stijl
+ Handige registers

Minpunten

– Wat is feit en wat is fictie?
– Paperback

Titel: Wijn als een Romein – Een reis naar de oorsprong van de wijn
Auteurs: Fik Meijer en Ilja Gort
Pagina’s: 288
Prijs: € 23,99 (paperback)
Uitgave: Prometheus

Terug naar boven