Het online domein van de Nederlandse wijn
Proeven Pro Casteren

Hoe Proeven als een Pro je beter maakt

Proeven als een pro. Dat lijkt op het eerste gezicht de titel van dit stevige boek. Maar het geheim zit ‘m in de kleine lettertjes vóór die titel. Iedereen kan…! Wijn proeven is niet iets voor een select gezelschap, maar iedereen kan het. Cees van Casteren vertelt in dit complete handboek hoe. Dat helpt ook experts verder. “Deze briljante methode leert elke liefhebber beter wijnproeven”, weet de Vlaamse wijnschrijver Stefaan Soenen. Inmiddels verscheen de 6e en geheel herziene druk van dit stevige boekwerk. Dat zegt genoeg.

“Iedereen kan proeven als een pro!” Het maakt nogal wat uit wie dat tegen je zegt. In dit geval is het niet de minste: Cees van Casteren. Hij is een van de drie Masters of Wine (MW) in Nederland. In de hele wereld zijn er iets meer dan 400 wijnkenners die deze gerespecteerde titel mogen dragen. Het is weliswaar geen academische graad, maar deze dames en heren mag je gerust ‘wijnprofessor’ noemen. Als een van hen dan zegt dat iedereen kan proeven als een pro is dat dus geen prietpraat.

Stap voor stap

Ik was even bang dat Cees van Casteren een boek zou schrijven dat alleen voor doorgewinterde wijnsnobs te verteren was. Die angst bleek niet terecht. Toch denk ik dat beginners wel een korte introductiecursus of workshop kunnen gebruiken, voordat ze met dit boek aan het werk gaan. En die zijn er! Stap voor stap neemt de auteur je bij de hand om beter te leren proeven. Hij gebruikt daarbij in deel 1 twee karakteristieke ‘modelwijnen’ uit de nieuwe wereld: een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland en een shiraz uit Australië.

KARAAT

De eerste ontdekking is dat wijn proeven om systematische aanpak vraagt. Cees van Casteren heeft daarvoor zelf een methode van zes stappen ontwikkeld: KARAAT. De letters in de naam van de methode verwijzen naar deze stappen. Achtereenvolgens let je bij het wijn proeven op de Kleur, de Aroma’s, de Restsuikers, de Aciditeit (zuren), de Alcohol en de Tannine. Dit boek lees je niet zonder een fles wijn in de buurt. Het is een doorlopende proeverij, waarbij Cees van Casteren je inzicht geeft in je vorderingen van beginner naar pro.

Kennis van wijn

Proeven als een pro is niet alleen maar een doe-boek. Het verbreedt en verdiept ook je kennis van wijn. In deel 2 ontdek je het geheim van de druif en duik je in het proces van wijn maken. En in deel 3 ga je nog een stapje verder in het proeven. Wat zegt de smaak van de wijn over de herkomst en de manier waarop de wijn is gemaakt? In deel 4 van loopt Cees van Casteren de 100 belangrijkste druivenrassen langs. Dat begint met de G-20 van internationale klassiekers, die de helft van de wereldwijde aanplant voor hun rekening nemen.

Terroir

Dat zijn druivenrassen die je meestal niet op een plek in de wereld tegenkomt. Chardonnay vind je bijvoorbeeld op meerdere plaatsen in Frankrijk, maar ook in Australië en Latijns-Amerika. Het uiteenlopende terroir maakt nogal een verschil. De ene Chardonnay is de andere niet. Cees van Casteren brengt dat mooi in beeld. En dan zijn er nog 80 andere bekende druivenrassen, die elk met één ‘modelwijn’ voorbijkomen. Daar zit onder andere ook de regent tussen, het nieuwe druivenras dat ook in Nederland furore maakt.

Proef-encyclopedie

Cees van Casteren heeft in dit boek een schat aan informatie gebundeld. Proeven als een pro kun je gerust betitelen als een ‘proef-encyclopedie’. De auteur schrijft in een plezierige en toegankelijke stijl. Illustraties en infographics helpen je nog verder op weg. Inhoud en vormgeving van het boek doen denken aan Wine Folly Masterclass, maar het is breder en veel praktischer. In deel 5 geeft Cees van Casteren concrete tips, ook voor de persoonlijke touch in het wijn proeven. Het register achterin het boek maakt gericht zoeken heel makkelijk.

Pluspunten

+ Plezierige en toegankelijke stijl
+ Functionele en verhelderende illustraties en infographics
+ Een schat aan informatie
+ Overzichtelijke indeling

Minpunten

– Overweldigend
– Niet voor echte beginners

Titel: Iedereen kan proeven als een pro
Auteur: Cees van Casteren MW
Pagina’s: 336
Prijs: € 39,95 (hardcover)
Uitgave: Tree Books

Terug naar boven