Het online domein van de Nederlandse wijn
Brabantse wijn

Wie betaalt die hippe wijn uit Brabant?

Brabant is de derde wijnprovincie van Nederland. De wijnen uit het land van de lange nachten doen het goed. Is Brabant op weg om een heus wijnbouwgebied te worden? “Wijn zou een mooi alternatief zijn voor de intensieve veehouderij,” knipoogt Rob Langeveld uit Chaam. “Maar jammer genoeg is het hier gewoon te duur om massawijnen te maken. Dan heb je meer zon en goedkopere grond nodig.”  Goede wijn van Nederlandse bodem kost  tussen de 10 en 20 euro per fles.

Langeveld is de eigenaar van Wijngaard Dassemus, een biologische wijngaard van 4,2 hectare. Hij runde de grootste wijngaard van Brabant. Dat veranderde toen de kloosterzusters uit Oosterhout met een wijngaard van 7,5 hectare de wereld van de wijn instapten. “De wijnbouw  in Nederland is begonnen zonder tradities. Er zijn geen druivenrassen waar we aan vast zitten. Nieuwe druivenrassen zorgen voor karakteristieke en hippe wijnen. Nederlandse wijn is onderscheidend.”

Aroma’s

Die nieuwe druivenrassen waar Langeveld over rept doen het steeds beter. “De eerste generaties waren niet lekker,” vindt oenoloog Gerhard Horstink. De aroma’s riepen associaties op met aardappels en bieten. Dat is veranderd. “De druiven zijn beter, het weer is beter en de wijnmakers zijn beter.” Het is dus niet zo gek dat Nederlandse wijnen op de wijnkaart van steeds meer toprestaurants terecht komen.

Typische wijnstijl

Simone Tak, sommelier van Restaurant Mijn Keuken in het Brabantse Wouw, presenteert graag wijnen uit de buurt. “Mijn persoonlijke favoriet is Klein  Wonder, een witte wijn van Domaine De Brabantse Wal in Ossendrecht. Super bij kreeft en gerechten met rauwe vis.” De gasten zijn er ook gek op. “Nederlandse wijnen kun je niet vergelijken met klassieke wijnen uit de grote wijnlanden.” Het zijn nieuwe wijnen uit de oude wereld! Gaandeweg ontstaat er een typisch Nederlandse wijnstijl.

Financiering

Ondanks het succes van de Brabantse wijnen zal de provincie niet snel veranderen in een noordelijk Bourgogne. De start van een wijngaard vraagt om forse investeringen. De wijngaard van klooster Sint-Catharinadal kreeg subsidie van de provincie. “Daar zijn we allemaal best jaloers op,” bekent Langeveld. “De banken staan niet de popelen om ons te helpen. De grond is waardevast, maar dat geldt niet voor onze apparatuur en voor onze planten.”

Akkerbouw en veehouderij

Het stimuleren van de wijnbouw als alternatief voor akkerbouw of intensieve veehouderij is nog geen Haagse hobby. Het maken van goede wijn is vooral iets voor ondernemers met lef of mensen die kunnen stoppen met werken. Ze stoppen hun spaargeld in de wijnbouw of halen geld op met het leasen van wijnstokken. “Er zijn kansen, maar je wordt er niet rijk van,” vertelt Langeveld. “Het duurt zeker 5 tot 8 jaar voor je het break-even punt bereikt.”

Haagse hobby

De meeste wijngaarden in Nederland zijn 1 á 2 hectare groot. Dat is voor een wijnboer in z’n eentje te doen. Dan heeft hij geen torenhoge personeelskosten. Veel wijnboeren combineren de wijnbouw met andere economische activiteiten, zoals een recreatiefbedrijf of zorgboerderij. Er zijn maar een paar grote bedrijven, zoals Wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland en Wijngaard Sint-Martinus in Limburg. Het wordt tijd voor een Haagse hobby…

Terug naar boven