Het online domein van de Nederlandse wijn
Vrijwilligers

De vrijwilligers in de wijngaard zijn goud waard!

De meeste wijnboeren oogsten met de hand.  Daarvoor zetten zij gezamenlijk honderden vrijwilligers in. Die komen soms van ver. De oogst is voor hen een moment om te onthaasten. Er gaat in dit uitdagende  jaar veel tijd in de selectie van de druiven zitten. Elke tros wordt nagelopen op onrijpe of slechte druiven. Tijdens het plukken en soms ook nog tijdens een 2e selectieronde. Dat werk is onbetaalbaar. En de vrijwilligers doen het met veel plezier. Ze zijn goud waard!

Grote wijngaarden, zoals de Apostelhoeve en de Kleine Schorre, oogsten machinaal. Dat betekent niet dat er geen vrijwilligers nodig zijn. De Kleine Schorre ging met een groep vrijwilligers een aantal dagen vóór de oogstmachine uit:  “Vandaag de eerste dag druivenselectie gehad, zodat alleen de beste druiven blijven hangen om binnenkort machinaal geplukt te worden. Blij dat we mochten rekenen op onze trouwe vrijwilligers.” Sint Martinus doet met ingang van dit jaar een deel van de oogst machinaal.

Hand of machine?

Oogsten met de hand is niet per definitie beter dan oogsten met de machine. Als een groot wijndomein de oogst zo snel mogelijk binnen moet halen, is een oogstmachine een uitkomst. Bijvoorbeeld als het overdag te warm is en de druiven ’s nachts of in de vroege ochtend geoogst moeten worden. Of als er door het slechte weer rot of schimmel dreigt te ontstaan. Het voordeel van oogsten met de hand is dat de vrijwilligers meteen een selectie maken. Dat helpt de wijnboer om alleen de beste kwaliteit druiven binnen te halen. Een investering in een dure oogstmachine is voor kleine domeinen niet op te brengen.

Gezellig

Het plukken is niet heel erg ingewikkeld. Na een goede instructie van de wijnboer kunnen de vrijwilligers aan het werk. “En het is ook niet zwaar. Het is vooral leuk. En je moet goed opletten, want soms zitten er rotte druiven tussen. Die knippen we eraf. Of groene. Die zijn blijkbaar zuur. Dus die halen we er ook af,” vertelt een van de vrijwilligers. “Wij komen uit de stad. Amsterdam. Druiven plukken betekent voor ons even buiten zijn,” zegt een ander. Het is duidelijk dat de vrijwilligers genieten van hun werk. En gevoel voor humor hebben: “Je bent met een gezellige club mensen. En waar ik altijd naar uitkijk is de lunch. Met een glas wijn. Daarvoor kom ik eigenlijk. Maar ik krijg niks als ik m’n handen niet uit de mouwen steek.”

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven