Het online domein van de Nederlandse wijn
Nederlandse wijnwinkels

Ondernemers in de Randstad zien brood in Nederlandse wijnwinkels

De Randstad telt sinds kort vier Nederlandse-wijnwinkels. Drie in Amsterdam en een in Santpoort-Zuid. Ondernemers zien brood in een winkel met wijn van eigen bodem, want de klant drinkt graag lokaal. Het is opvallend dat de Nederlandse wijnwinkels allemaal in (de buurt van) Amsterdam zitten. Is Nederlandse wijn vooral populair in de grachtengordel? Of slapen ondernemers in de rest van het land?

Patrick van der Fits is een pionier als het gaat om de verkoop van Nederlandse wijn. Hij kiest naast zijn webshop ook voor ongebaande wegen. Hier en daar claimde hij een paar vierkante meter in een supermarkt om wijn van eigen bodem aan de man te brengen. En eind vorig jaar opende hij ook zijn eigen Nederlandse-wijnwinkel naast NS-station Santpoort-Zuid: Nederlandse Streekwijnen. Hij is dik tevreden over de omzet in de laatste weken van 2020: “Waanzinnig!”

Proefpanel

In de winkel van Patrick staat een breed assortiment aan Nederlandse wijnen uitgestald. Voordat ze in de winkel komen, worden ze beoordeeld door een proefpanel. “Het moet wel goede wijn zijn.” Dat is ook de visie van de collega’s van Bob – podium voor Nederlandse wijn in De Pijp in Amsterdam. Samir Doueiri: “Alles wat mensen hier kunnen kopen, moet een reden zijn om weer terug te komen. Dat vooroordeel over Nederlandse wijn moet beslist weg!”

Partners in wine

Bob is een van de drie Nederlandse wijnwinkels in Amsterdam, een initiatief van Samir en zijn partners in wine:  Richard Dietz en Roderick Meijer. De naam van de winkel verwijst naar de afkorting van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), de Nederlandse variant van het Franse AOC.  “Iedereen die hier binnenkomt, leggen we uit waar de naam naar verwijst.” Dat is nog niet zo makkelijk, want meer dan de helft van de klanten komt niet uit Nederland…

Rondje Nederland

Er lopen aardig wat toeristen rond in De Pijp. En er wonen veel studenten en dertigers in de wijk. Samir gelooft heilig in het succes van de Nederlandse-wijnwinkel in de Eerste van der Helststraat: “Naast de wijnwinkel willen we ook een wijnbar openen. Ik weet dat zoiets hier in De Pijp gaat lopen. Nederlandse wijn met Nederlandse hapjes. Dat is een gat in de markt!” Als de coronabeperkingen verleden tijd zijn, gaat hij ook proeverijen organiseren: “Een rondje Nederland in twee uur. Zoiets.”

Inspireren

De andere ondernemers die brood zien in een Nederlandse-wijnwinkel in Amsterdam zijn Rose de Groot en Diederik Walhof van Design & Wijn en Malory Lane en A.J. Pawlikowski van Benelux Wine. De twee speciaalzaken hebben een verschillend concept. De overeenkomst is de verkoop van Nederlandse kwaliteitswijnen. En nu maar hopen dat de mooie initiatieven in de Randstad creatieve ondernemers in de rest van het land inspireren. Op naar meer Nederlandse wijnwinkels!

Terug naar boven