De zomer van 2020 is nog steeds niet echt begonnen, maar die van 2018 en 2019 waren droog en heet. Toch waren de druivelaars van de Apostelhoeve in de tweede week van juni al uitgebloeid. Toen wijnboer Mathieu Hulst pakweg 20 jaar geleden in de Elzas zijn opleiding kreeg, begon de bloei daar pas in de laatste week van juni. Frans klimaat in Nederland? Het is voor Hulst klip en klaar: “Als er nu nog iemand zegt dat er geen klimaatverandering is, dan heeft-ie een steekje los.”
Dat zegt Hulst in een artikel van Joeri Boom en Daan Stoop in de Groene Amsterdammer. Meteorologen bevestigen het verhaal van de wijnboer uit Maastricht. De hoofdstad van Limburg heeft inmiddels het klimaat dat Dijon in de jaren ’70 had. En is dat niet de hoofdstad van de Bourgogne, met zijn wereldberoemde wijnen?
Indian summer
Een droge en een niet al te hete nazomer zijn belangrijk voor de rijping van de meeste druivenrassen. Steeds vaker beleven we in Nederland zo’n Indian Summer. Dat stimuleert de wijnproductie. Veel Nederlandse boeren gebruiken nieuwe rassen, die goed bestand zijn tegen een niet al te warm en vochtig klimaat. Dat zijn rassen als johanniter en souvignier gris voor witte wijnen en cabernet cortis en regent voor rode wijnen. “Maar nu de zomers warmer en droger worden, doen andere druivenrassen het hier misschien beter,” zei Adam Dijkstra van Wijhoeve Colonjes vorig jaar al.
Warmte en vocht
Stappen de Nederlandse wijnboeren straks dan massaal over op chardonnay en pinot noir en misschien zelfs rassen als sauvignon blanc en merlot? Dijkstra doet onderzoek naar de kansen van druivenrassen in het Nederlandse klimaat. Op termijn wil hij rassen vervangen. In Europa verschuift de grens voor druivenrassen. De zuidelijke rassen handhaven zich steeds noordelijker en wijnboeren zullen zich moeten aanpassen. Maar zover is het nog lang niet.
Late nachtvorst
Hoe dat komt? “Je kunt hier in één nacht een groot deel van je oogst verliezen,” aldus Hulst van de Apostelhoeve. De late nachtvorst is een geduchte vijand van de Nederlandse wijnboeren. En de temperatuur gaat hier weliswaar omhoog, maar het blijft toch een stuk vochtiger dan in de Franse en Duitse wijnstreken. Laten warmte en vocht nu net de meest ideale omstandigheid scheppen voor de ontwikkeling van gevaarlijke schimmels…
- 15 augustus 2024De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
- 29 juli 2024Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
- 07 juli 2024Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
- 22 juni 2024Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
- 12 mei 2024Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn