Het online domein van de Nederlandse wijn
Wandelplezier wijneducatie

Route des Vins nummer 6 combineert wandelplezier en wijneducatie

Wijntoerisme is booming. En Zuid-Limburg loopt voorop. Op 5 juli lanceerde Visit Zuid-Limburg in samenwerking met de gemeente Valkenburg alweer de 6e Route des Vins, een combinatie van wandelplezier en wijneducatie. De officiële opening vond plaats bij het pittoreske stationnetje van Houthem Sint Gerlach, waar het spoor tussen twee wijngaarden door manoeuvreert. Een unieke plek! “Naar zo’n treinstation tussen de wijnranken zoek je zelfs in Frankrijk tevergeefs”, vertelde hotelier-in-ruste Camiel Oostwegel glunderend.

Een hoofdrol was er voor Kevin Rouwette, de trotse wethouder van Valkenburg. “Zuid-Limburg geniet steeds meer bekendheid als wijnregio. Deze route is een mooie aanvulling op ons aanbod als wandelgemeente.” Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg onderstreepte dat eerste punt: “Op diverse plekken in Nederland doet men aan wijnbouw, maar in Limburg hebben wij de mergelbodem en de hellingen als onderscheidend en niet-kopieerbaar extraatje.” De route is 12 kilometer lang.

Gevarieerd landschap

Visit Zuid-Limburg presenteerde eerder al de Route des Vins Meerssen (9 km), Noorbeek (8 km), Winthagen (8 km), Wahlwiller-Eys (10 km) en Ubachsberg (12 km). De gemeente Valkenburg is de 5e gemeente met een wijnwandelroute. Onderweg ontdek je dat er nergens in Nederland zo’n gevarieerd palet aan landschapselementen is dan rond Valkenburg. Glooiende hellingen, kabbelende beekjes en diepe kalksteengroeves. Bij Wijngoed Lenoire in Berg en Terblijt schotelt de route je een adembenemend uitzicht op de Maasvallei voor, van Kanne tot aan Genk.

OV-vriendelijk

De route start bij het stationnetje Houthem Sint Gerlach. Daarmee is het ook meteen een OV-vriendelijke wandeling. Je stapt uit en kan meteen je veters goed vastknopen. De twee wijngaarden aan het spoorlijntje komen als eerste aan bod. De ene wordt gerund door de dorpsbewoners en de andere door Stan Beurskens van Sint Martinus. Onderweg passeer je ook nog Entre les Collines, een leerwijngaard. Hier draait alles om het snoeien en biologisch verzorgen van de druiven.

Rotswoningen van blokbrekers

Het zijn vooral jonge wijngaarden die je aandoet. Dat is niet zo gek, want de wijnbouw rond Valkenburg is aan een opmars bezig. Beleef je het wandelplezier met reisgenoten, die niet koud of warm worden van de Limburgse wijnwereld? Dan is er rond Valkenburg genoeg om wel van ondersteboven te raken. Wat denk je bijvoorbeeld van de spectaculaire rotswoningen van de blokbrekers in Geulhem? Voor de meer contemplatief ingestelde wandelaars is het goed om te weten dat je ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella kruist.

Opletten

De bewijzering langs de routes is dik in orde, maar voor het maximale wandelplezier moet je wel blijven opletten. Het is handig om tijdens de wandeling een app te gebruiken. RouteYou voldoet prima. De app kun je rechtstreeks downloaden vanaf de website. Op je smartphone navigeer je live. Als je het spoor bijster bent, kom je daar razendsnel achter. De nieuwe wijngaardwandeling staat al online. Via een QR-code op de informatiepanelen krijg je meer informatie over bezienswaardigheden langs de route.

Inspiratie voor andere regio’s

Het is de bedoeling dat Visit Zuid-Limburg in september opnieuw een wijnwandelroute lanceert. Deze voert je door Vaals en Vijlen en Holset. Hij is 11 kilometer lang. Het is voorlopig de laatste Route des Vins, maar met deze fraaie serie inspireert Zuid-Limburg andere regio’s om het goede voorbeeld te volgen.

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven