Het online domein van de Nederlandse wijn
Jufferen Lunsingh Wijn

Waar restaurant De Jufferen Lunsingh verdraaid goed in is

Hij was voor sommige tijdgenoten een genie. Maar voor anderen een klodderaar. De manier waarop hij schilderde was in elk geval anders dan de stijl van zijn collega’s. Niet zo akelig precies. Hij had een grove en losse toets, helemaal niet bang om de verf met een paletmes op het doek te smeren. En toch schiep hij intieme taferelen die iets met je doen. Rembrandt. Ik moest aan de 17e eeuwse meester denken toen ik ergens in Drenthe in een klassieke serre aan een keurig gedekte tafel zat. De medewerkers van De Jufferen Lunsingh schotelden ons geen pietepeuterige kunstwerkjes voor, maar wel pure smaaksensaties.

Nederlandse wijn op de kaart. Daar is het ons om te doen. Sterrenrestaurants in de stad tellen amper mee als ze geen Nederlandse wijn schenken. Maar hoe zit dat in de regio? En bij restaurants die de keurmeesters van Michelin niet met een ster beloonden, maar bijvoorbeeld wel in de Lekker 500 staan? Kun je kiezen voor een wijnarrangement met Nederlandse wijn of kun je de wijn van eigen bodem alleen per fles aan laten rukken? Wij gaan op onderzoek uit.

Eigen veestapel

De Jufferen Lunsingh is niet zomaar een restaurant. Het haalt veel ingrediënten uit de eigen groenten- en kruidentuin. En uit de boomgaard. De eigen veestapel zorgt voor het vlees. In de keuken bewegen de koks met het seizoen mee. Producten die voorhanden zijn bepalen het menu. Dat is daarom elke dag anders. De Jufferen Lunsingh huist in de statige woning van de betovergrootvader van eigenaar Wyncko Tonckens. Hij was burgemeester en boer. Dat zie je terug aan de buitenkant van het complex. De witte villa zit vastgeplakt aan een enorme schuur. De inrichting van het restaurant is klassiek en sjiek.

Jufferen Lunsingh wijn

Oranjewijn

Als aperitief kregen we de oranjewijn van wijngaard en wijnmakerij Op Joarum uit Nietap, gemaakt van solaris. Het is een lichte oranjewijn met bescheiden aroma’s van sinaasappel, gember en noten. Dat was een sympathieke geste van Wyncko. Hij heeft wijnen van Op Joarum ingekocht, maar is nog op ontdekkingstocht. Eigenlijk weet hij nog niet zo goed op welke manier hij de wijnen in gaat zetten. Als het aan ons ligt, biedt hij een mooi arrangement aan met de Drentse en Friese wijnen van Op Joarum. Wijnmaker Simon Somers kan uitstekende wijn-spijsadviezen geven bij zijn eetwijnen.

Klein portie

Een vriendelijke jongedame serveerde als voorgerecht een paté van gevogelte met rendang van spitskool. “Wij staan bekend vanwege onze grote porties”, zei ze erbij. Voor een van ons was dat iets te veel van het goede. Daar haakte de bediening heel attent op in: “Zal ik u straks een wat kleiner portie serveren?” Het hoofdgerecht was Angus rundvlees met een jus van laurier en diverse bereidingen van koolraap, spruitjes en witlof. Wat een variatie aan heerlijke smaken! Het gefrituurde draadjesvlees dat ook nog op ons bord lag, had helaas iets te lang in de olie gezwommen.

Jufferen Lunsingh Wijn

Wijnarrangement

Bij het hoofdgerecht dronken we de Cabernet Cortis van Op Joarum. Normaal gesproken is dat een stevige en stoere wijn. Simon Somers maakt z’n meeste wijnen een tikkie fruitiger. Dat zorgde voor een mooie combinatie met het vlees. Als nagerecht serveerde de keukenbrigade diverse bereidingen van Yakon met koffie, chocolade en crumble. De Jufferen Lunsingh heeft de stijl van Rembrandt, een grove en losse toets. Een beetje boers, misschien. De producten zijn kakelvers, puur natuur en vol van smaak. Verdraaid goed. Daar kom je voor terug, zeker als je weet dat er dan een arrangement met de wijnen van Op Joarum voor je klaarstaat. Kom op, Wyncko!  

De Jufferen Lunsingh
Diner vanaf € 58,00 p.p. (3 gangen)

Hoofdweg 13, 9337 PA Westervelde
0592 612 618
info@dejufferenlunsingh.nl

Ken je een restaurant waar we ook eens aan moeten schuiven, bijvoorbeeld om Nederlandse wijn goed op de kaart te zetten? Of ken je een restaurant waar ze dat juist op een voorbeeldige manier doen? Laat het ons weten: wijnopdekaart@nederlandsewijngids.nl.

Terug naar boven