Het online domein van de Nederlandse wijn
Druivenras siegerrebe

Siegerrebe

Kampioensrank. Dat is de letterlijke vertaling van siegerrebe. Toch lijkt het erop dat de kampioen op z’n retour is. De grootse prestaties van het druivenras verwijzen niet naar de kwaliteit van de wijnen, maar naar de extreem hoge opbrengsten. Hij breekt alle records. Dat is leuk voor het Guiness Book of Records, maar niet voor in je glas.

De siegerrebe is een witte druif met een roze schil. De zuren in de druiven zijn laag. Daarom valt de wijn nogal eens tegen. Duitse wijnboeren halen hun neus inmiddels op voor de siegerrebe. Vooral hun Canadese en Engelse collega’s geloven er nog wel in.

Synoniemen
Nog steeds kom je de siegerrebe het meest tegen in Duitsland. Het is een betrekkelijk nieuw druivenras, dat ook bekend staat als de Alzey 7957 of AZ 7957.

Herkomst
In 1929 kruiste de Duitse wijnbouwer doctor Georg Scheu (1879-1949) in Alzey (Rheinhessen) de madeleine angevine met de gewürztraminer. Een boek van zoon Heinz Scheu zorgde later voor twijfels. Hij claimde daarin namelijk dat de siegerrebe het resultaat was van zelfbestuiving van de madeleine angevine. Georg kon dat niet meer betwisten.

De siegerrebe werd beschermd en in 1958 vrijgegeven voor de teelt. Z’n populariteit was het grootst in Rheinhessen. Daar werd de druif meteen omarmd om Rieslings uit arme wijngaarden een oppepper te geven. Gaandeweg taande de populariteit van de druif. In 1983 stond er in Duitsland pakweg 270 hectare aan stokken van de siegerrebe. Daar was in 2019 nog maar 71 hectare van over. Nu moet het druivenras het hebben van de sympathie van wijnboeren in Australië, Canada, Engeland en de Verenigde Staten. En een handjevol collega’s in België en Nederland.

De wijngaard

Omdat hij laat bloeit en extreem vroeg rijpt is de siegerrebe bijzonder geschikt voor de teelt in een koel klimaat. Daar staat tegenover dat een druif die al in augustus rijp is al gauw een prooi is voor vogels en wespen. De druiventrossen zijn groot en de druiven zitten losjes op elkaar. Het blad van de siegerrebe is een bleekneusje, gevoelig voor chlorose. Deze plantenziekte treedt op bij gebrek aan voedingsstoffen en vermindert de opbrengst.

Oogst
De wijnen van de siegerrebe hebben een uitgesproken smaak, die pas boven water komt als de druiven gerijpt zijn tot meer dan 100° Oechsle. Daarom moet de wijnboer z’n rijpe druiven ook weer niet al te vroeg plukken.

De kelder

Het hoogste mostgewicht ooit staat op naam van de siegerrebe. In 1971 werd de druif in Nussdorf (Rheinland-Pfalz) geoogst als Trockenbeerenauslese. Hij bereikte 326° Oechsle, dat is 5 keer zoeter dan druiven voor de productie van Liebfraumilch. Het uitgesproken karakter van de siegerrebe manifesteert zich ook in een sterke en dominante smaak. Een handjevol wijnboeren maakt een monocépage van de druif, maar de meesten blenden hem in lage percentages met andere druiven. De riesling laat zich bijvoorbeeld met 10% siegerrebe al helemaal wegdrukken.

Rijping
Door de lage zuurgraad zijn de wijnen van de siegerrebe in de regel niet heel lang houdbaar. Ze verliezen al snel hun frisheid.

Het glas

De siegerrebe gaat meestal de fles in als een halfdroge tot zoete wijn. Hij is vol en weelderig en heeft een goudgele kleur. Iets van het smaakprofiel van de gewürztraminer komt in de wijn terug. De aroma’s zijn kruidig en intens. Daarbij moet je denken aan tropische vruchten, zoals abrikoos, mandarijn, mango en sinaasappel en ook aan gember, honing en witte peper.

Houdbaarheid
Het zuur in de druif daalt snel naarmate de rijpheid nadert. Dat proef je in het glas. Het gebrek aan zuurtjes zorgt ervoor dat de fles meestal niet zo lang houdbaar is. Hoewel veel wijnboeren hun neus ophalen voor de siegerrebe kan de kwaliteit in een goed wijnjaar uitstekend zijn.

Serveertemperatuur
Rechtstreeks uit de koelkast is de Siegerrebe het lekkerst. Dan staat hij ergens tussen de 8 tot 10°C op tafel.

De combinatie

Bij de keuze voor een passend gerecht moet je rekening houden met het halfdroge en soms zoete karakter van de Siegerrebe. De wijn combineert goed met een kruidig en pittig oosters gerecht. Als dessertwijn doet hij het goed in combinatie met een dessert van fruit of een kaasplankje.

Tussendoor kun je een Siegerrebe prima combineren met zachte kaas.

De keuring
De Siegerrebe is een zeldzaamheid in Nederland. Er zijn niet of nauwelijks proefnotities van de wijn beschikbaar. John Cox van Domaine Salamander bewijst dat de druif in Nederland potentie heeft. Hij zet een Siegerrebe op de markt die uitblinkt in smaak en geen last heeft van een gebrek aan frisse zuurtjes.

Mooie stille wijn: Domaine Salamander (Eys).  

Terug naar boven