Het domein van Ron Langeveld en Monique van der Goes oogt als een wildernis. De druivenstokken staan tussen het hoge gras, bomvol met kleurige kruiden. Insecten die daarop afkomen, pakken het ongedierte op de druiven aan. Een wijnboer die elke week met z’n knipschaartje door de rijen gaat, noemt het weelderige domein vast en zeker een zootje. Maar voor Ron en Monique is deze inrichting een bewuste keuze. In 2004 stapten zij in de wijnbouw en kozen voor beheer in harmonie met de natuur. De Wilde Witte 2019 is een wilde wijn uit een wilde wijngaard!
Het wereldje van de Nederlandse wijn is maar klein. Toch zorgen onze gepassioneerde wijnboeren voor een bonte kakofonie aan visies op het wijn maken. De meesten stoppen geen tijd en energie in het becommentariëren van de keuzes van hun collega’s en focussen op het maken van mooie wijnen. Gelukkig maar. De onderlinge verschillen maken de Nederlandse wijnbouw zo leuk en interessant! En het zorgt voor een gevarieerd aanbod. Ron en Monique maken op hun domein van 5,2 hectare biologische natuurwijnen. Hun filosofie? Een gezonde bodem is de basis voor de kwaliteit van de wijn.
Japen en VS
De bakermat van de Wilde Witte 2019 ligt in het Noord-Brabantse Chaam. In de landelijke omgeving van het buurtschap Dassemus, waar de wijngaard naar is vernoemd. De wijn is onderdeel van een breed assortiment van wijnen, inclusief een oranje wijn. Dat is een ‘witte’ wijn, gemaakt op de manier van rode wijn. De flessen uit Chaam gaan de hele wereld over. In Japan en de Verenigde Staten zijn ze er dol op. De Wilde Witte 2019 is een natuurwijn. Hij is op een natuurlijke manier geproduceerd. Zonder gebruik van kunstmest en chemicaliën en zonder toevoeging van allerlei supplementen.
Blend
De Wilde Witte 2019 is inmiddels uitverkocht. Het etiket is nog een beetje braaf. Dat geldt niet meer van de editie 2020. Op het nieuwe etiket fladdert een felgekleurde ijsvogel rond. Past beter bij deze wilde blend van 3 druivenrassen: johanniter, sauvignac en solaris. Ron en Monique plukken de druiven met de hand. En de wijn vergist spontaan met wilde gist uit de wijngaard. De kleur is goudgeel. De wijn is ongefilterd. Daarvan zie je iets terug in je glas, maar dat heeft geen enkele invloed op de smaak.
Botersmaakje en bittertje
Na het openen van de fles snuif ik eerst vooral exotisch fruit – vooral rijpe ananas en meloen – en wat groene tonen op. Ik bespeur iets van nat hooi. Er hangt ook een aroma in de lucht dat een beetje doet denken aan de typische goût de pétrol van een riesling. Het mondgevoel is fris en sappig. De wijn heeft mooie zuren. Ze zijn echt aanwezig, maar niet scherp. De Wilde Witte 2019 is een mineralige wijn. Dat geeft een lichte tinteling op de tong. Ik proef nu ook een botersmaakje en gedroogd fruit. In de verte ontwaar ik iets van karamel. In de plezierige afdronk heeft de wijn een klein bittertje.
Visitekaartje
Deze fles moet echt even ademen voordat je ‘m drinkt. Hij smaakte mij de 2e dag beter. Het chemische smaakje á la goût de pétrol was in eerste instantie nogal dominant. Na een dag was het mooi in balans. De Wilde Witte 2019 is puur natuur, een smakelijk visitekaartje voor biologische natuurwijnen. Ik zou deze wijn nu drinken en ‘m combineren met een stevige en vette pasta. De editie van oogstjaar 2020 is nog te bestellen.
Wijn: Wilde Witte 2019 van Wijngaard Dassemus
Druiven: johanniter, sauvignac en solaris
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 14,95
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022