Het online domein van de Nederlandse wijn
Telgter Rosé

Voor de tintelend frisse Telgter Rosé kun je best een stukje omfietsen!

Toen het wijnbouwvirus Jan van der Ham eenmaal te pakken had, was er geen houden meer aan. Dat is een beetje de schuld van zijn schoonvader. Die stuurde hem op pad naar een druiventeler met kwakkelende planten. “Ik ben agrarisch adviseur”, verklaart Jan dat uitstapje naar Brabant. “Ik verkoop middelen die de gezondheid en de groei van allerlei gewassen bevorderen.” De tobbende druiventeler vertelde zo aanstekelijk over zijn teelt, dat zijn virus ook vat kreeg op Jan. “En zo is het eigenlijk begonnen.” Meer dan 15 jaar later proeven wij zijn Telgter Rosé 2020.

Een natuurfreak met groene vingers, noemt Jan zichzelf. Die kwalificatie past bij een gepassioneerde wijnboer. “In de zomer van 2005 hebben we 1 hectare grond aangekocht in het buurtschap Telgt bij Ermelo.” Het liep al snel uit de hand, want van een hobby is geen sprake meer. En het virus heeft intussen ook mevrouw Van der Ham te pakken. Er staat een wijngaard van 1,5 hectare met een modern château, inclusief professionele wijnkelder. “Eerst gingen onze druiven naar Aan de Breede Beek in Nijkerk, maar nu maken we de wijn zelf. Dan kun je er een eigen draai aan geven.”

Omfietsen

Het zou zomaar kunnen dat Wijngaard Telgt een beetje onderschat wordt. Onbekend maakt onbemind. Jammer, want Jan en Hennie stoppen heel veel tijd en energie in hun producten en verstaan hun vak. In 2016 liet  Nicolaas Klei in het regionale dagblad weten dat hij graag een stukje omfietst voor de Telgter Rood Barrique. “Dit is eigenlijk de eerste goede Nederlandse streekwijn die ik proef”. Het zuinige oordeel van de eigenzinnige wijnschrijver was natuurlijk een groot compliment voor Wijngaard Telgt. En Jan en Hennie maken nog meer wijnen!

De natuur werkt

Dat doen ze van nieuwe druivenrassen, zoals de witte cabernet blanc en johanniter en de blauwe pinotin, rondo en regent. Er staat inmiddels ook een rijtje souvignier gris. Om uit te proberen. “Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk”, benadrukt Jan. “Daar hebben we in 2006 bewust voor gekozen”. Met bloemen trekken de wijnboeren insecten aan. Die houden elkaar in evenwicht. Daarom hoeven ze geen insecticiden te gebruiken. Hennie knikt instemmend: “We proberen de natuur voor ons te laten werken”. De bijenvolken in de wijngaard zijn het bewijs.

Lichtrood

De 3000 wijnstokken van Wijngaard Telgt in Gelderland zijn elk jaar goed voor pakweg 4000 flessen. Een deel daarvan gaat als ‘zomer rood’ in een blanke fles. Deze alias van de Telgter Rosé komt niet uit de lucht vallen. Jan en Hennie geven de schillen wat meer tijd om hun kleur aan de rosé mee te geven. Dat zorgt voor een lichtrode wijn, waarvan de kleur een beetje in de buurt van een frühburgunder of pinot noir komt. Als de kruk van de fles gaat, snuif ik meteen aroma’s van aardbei en framboos en ook wat kersen op. In de verte ruik ik iets van de herfst.

Honing en mint

Het mondgevoel is fris en sappig. Ik proef naast het rode fruit ook honing en een pepertje. Op de achtergrond bespeur ik iets van mint. In de fruitige afdronk is vooral de framboos van de partij. Ik proef een klein bittertje. Deze tintelend frisse rosé is geen ordinair zomerwijntje. Lekker in combinatie met een Italiaanse pasta of Hollandse garnalen. En de wijnen uit Ermelo zijn vriendelijk geprijsd, dus fiets even langs Wijngaard Telgt als je toch op de Veluwe bent. Santé!

Proefnotitie 4

Wijn: Telgter Rosé
Domein: Wijngaard Telgt
Druif: pinotin
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 11,00

Terug naar boven