Er staan pakweg 100.000 wijnstokken op de Louwberg, eigendom van de Apostelhoeve en Hoeve Nekum. Ze kieperen bijna over het randje van Nederland, maar staan gelukkig nog net aan de goede kant van de grens. Vanaf de helling even buiten Maastricht kijken ze uit op de kabbelende Jeker. Het zorgt voor een prachtig plaatje. Er worden een heleboel witte wijnen van de druiven van dit imposante aantal stokken gemaakt. De enige rode is de Pinot Noir van Hoeve Nekum. Dit is de Pinot Noir 2018.
Hoeve Nekum is een wijndomein sinds 1988, het op één na oudste van Nederland. Het beslaat pakweg 6 hectare. De ondergrond van de bodem bestaat uit grind en mergel. Er ligt een dunne laag löss overheen. Deze kalkrijke bodem zorgt voor tintelend frisse wijnen. De kwaliteit staat niet ter discussie. Willem-Alexander en Máxima durfden het aan om de Riesling 1999 te schenken tijdens hun feestje op 2 februari 2002. Dat is een groot compliment voor Hoeve Nekum, want hun koninklijke gasten zullen al heel wat gerenommeerde wijnen gedronken hebben.
95%
De pinot noir is een beroemde druif, waarvan de roots in de Bourgogne liggen. Hij wint in Nederland aan populariteit. Het zijn vooral wijnboeren in Limburg die de pinot noir verbouwen. Naast Hoeve Nekum maken ook De Wijngaardsberg, Domaine Salamander, Landgoed Overst en Wijngoed Thorn mooie monocépages van de pinot noir. Deze wijnen kun je het best vergelijken met rode wijnen uit de Ahr of de Elzas. Stiekem is de Pinot Noir 2018 niet helemaal alleen van de pinot noir gemaakt. Er zit ook 5% dakapo in de wijn.
Kleur en structuur
Wat heeft die onbekende dakapo te zoeken in een fles met zijn wereldberoemde partner? Het sap van de dakapo heeft een dieprode kleur en is rijk aan tanines. Daarom voegt de wijnboer hem nogal eens toe om zijn wijn wat meer kleur en structuur te geven. De dakapo is een kruising tussen de deckrot en de blauer portugieser. De eerste heeft iets van de pinot-familie in z’n genen, want hij stamt onder andere van de pinot gris af. En nu maar eens proeven hoe dat uitpakt!
Lente en herfst
Het merk Hoeve Nekum heeft een vertrouwd etiket. Evenals buurman Apostelhoeve kiest het bedrijf voor een kunststof kurk op de fles. In het glas heeft de wijn een robijnrode kleur, zoals je dat van een Pinot Noir verwacht. Ik snuif vooral aroma’s van rood fruit op: aardbei, framboos en kers. Daar tussendoor dansen voorjaarsbloemen. En ik ruik ook aardse tonen, die me zomaar weer in een bos met vallende bladeren en paddenstoelen doen belanden. In de mond is de Pinot Noir 2018 frivool en vol en lekker sappig. Opvallend zacht.
Genieten!
Tussen het rode fruit door proef ik bramen en een vleugje pruim. Tuinkruiden, wat hout en een mooi bittertje maken het af. De wijn rijpte in RVS-vaten, maar na de gisting liet de wijnmaker er een ‘theezak’ met houtsnippers in zakken. Dat geeft de wijn lichte houtaroma’s mee. Deze Pinot Noir 2018 verrast me. Ik proef er het dartele van de lente en het droevige en druilerige van een donker herfstbos in. Een topper! Een glas om ’s avonds lekker van te genieten. In combinatie met wit vlees doet hij het ook prima. Ik zou zeggen: snel bestellen, want de prijs-kwaliteitverhouding is prima!
Wijn: Pinot Noir 2018
Domein: Hoeve Nekum
Druif: pinot noir en dakapo
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 14,69
@Nederlandsewijngids.nl
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022