Henk Breugem komt uit een tuinbouwfamilie. De groene vingers zitten in de genen. Naast zijn werk in de geestelijke gezondheidszorg, wilde hij graag op een ambachtelijke manier met groen aan de slag. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. “Ik ben helaas niet opgeleid om boswachter te worden.” Toen hoorde hij in 1998 van nieuwe druivenrassen voor ons koele en natte klimaat. “Dat kan het wel eens worden, dacht ik.” En het werd het ook. Inmiddels behoeven de wijnen van Henk geen krans meer. Het zijn stuk voor stuk kwaliteitswijnen, zoals deze Muscaris 2019.
De stokken op het domein Aan de Breede Beek in Gelderland staan er al bijna 20 jaar. Dat kun je proeven. De wijnen zijn volwassen. Als Henk achterom kijkt is hij er het meest trots op dat hij het werk in de wijngaard heeft volgehouden: “Als ik alles van tevoren had geweten, was ik er misschien nooit aan begonnen.” Het is geen kunst om in Chili een mooie wijn te maken, maar het is een uitdaging om het in Nederland te doen. “Als ik in de stromende regen druiven stond te plukken, vroeg ik me af wat er van terecht moest komen.”
Duurzaam en natuurlijk
Henk investeert veel in een gezonde bodem. “Hoe gezonder het veld, hoe mooier de wijn.” Hij past de wetenschappelijke principes van Soli-Food-Web toe, die uitgaan van het belang van de wisselwerking tussen de bodem en de omgeving. Er loopt bijvoorbeeld een Oregano-specialist rond op het domein. Hij plant Oreganostruiken aan. Die weren schadelijke insecten uit de wijngaard. Henk tilt zwaar aan een duurzame en natuurlijke teelt. “Dan kan de druif tot zijn recht komen en kan de wijn zijn expressie kwijt.”
Zoete aroma’s
Eiken en essen en andere hoge bomen lijsten het fraaie domein Aan de Breede Beek in. Dat zie je terug op de fraaie etiketten van de rode en witte wijnen. Henk plakte een verkleurd eikenblad op de Muscaris 2019. Het etiket staat symbool voor de aandacht van de wijnmaker voor zijn product. De wijn heeft een licht strogele kleur. Er dansen zoete aroma’s van tropisch fruit boven m’n glas. Ik snuif tropisch fruit op, citrus en vooral perzik. Iets minder dominant zijn de rode appel en de bloemen. De neus verraadt een vriendelijke wijn.
Mooie balans
In de mond is de Muscaris 2019 soepel en rond. Ik proef nog meer fruit. Lekker uitbundig. Dat fruit is rijp en heeft zoete tonen. Toch is het heerlijk fris. Een tikkie mineralig zelfs. De aroma’s van citrusvruchten houden de smaak heel mooi in balans. En wat een mooie en volle afdronk heeft deze wijn! Met een klein en plezierig bittertje van de perzik. De Muscaris 2019 is nu op dronk, maar je kunt hem ook nog wel een paar jaar laten liggen. Drink hem zomaar tussendoor met een stukje geitenkaas of in combinatie met een salade.
Wijn: Muscaris 2019
Domein: Aan de Breede Beek
Druif: muscaris en solaris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 14,95
@Nederlandsewijngids.nl
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
- 04 september 2024Waarom deze bejaarde witte wijn nog kaarsrecht overeind staat
- 28 augustus 2024Wat de blush van Domein Steenberg niet roze maar oranje maakt
- 22 augustus 2024Hoe deze Rosé bewijst dat een ritje naar Ruinen loont
- 14 augustus 2024Waarom deze rosé uit 2020 een grensgevalletje is