Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvée Rood 2020

Krijg de Smaak van Bilderhof te pakken met de Cuvée Rood 2020

De handel in wijn en de stad Dordrecht hebben alles met elkaar te maken. De wijnhandel maakte de oudste stad van Holland groot. Iets van dat roemrijke verleden komt terug in de Smaak van Bilderhof, de merknaam van een aantal wijngaarden op het Eiland van Dordrecht. Vandaag proef ik de Cuvée Rood 2020 van Smaak van Bilderhof. De wijngaarden van Wilco Venhuizen en Machiel van Driel liggen aan de rand van de stad, ergens tussen Dubbeldam en De Biesbosch. De naam Bilderhof verwijst naar een sloot die de polder droog houdt. Het teveel aan water voert de Bilder af naar het Wantij.

Dordrecht en de Smaak van Bilderhof liggen in Zuid-Holland, aan een kruispunt van waterwegen.  En in de buurt van de natte Biesbosch. Dat beperkt het risico op een late en schadelijke nachtvorst in het voorjaar. De bodem bestaat uit vruchtbare klei. Diep in de bodem kunnen de wijnstokken ook in droge perioden voldoende water vinden. Het eiland van Dordrecht heeft een uniek terroir. Op termijn is het voor de lokale wijnboeren best interessant om daar een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voor aan te vragen. Dat kwaliteitskeurmerk geeft hun wijnen nog iets extra’s.

Smaak van Bilderhof

Het verhaal van de Smaak van Bilderhof begon in de achtertuin van Wilco Venhuizen. Daar gingen in 2002 de eerste druivenstokken de grond in. Dat werd een succes. Stap voor stap werd de wijngaard uitgebreid. In 2018 volgde Machiel van Driel het voorbeeld van Wilco Venhuizen. Hij kocht de boerderij Bouwlust en de aardappelvelden veranderden in wijngaarden. De twee wijnboeren sloegen de handen ineen. En naast de grote woonboerderij verscheen een moderne productieruimte. De Smaak van Bilderhof was een feit!

Blend

Op het fraaie etiket van de Cuvée Rood 2020 is de historische skyline van Dordrecht te zien. Dat getuigt van een slimme marketing. De Cuvée is een blend van de nieuwe druivenrassen cabernet cortis en regent. De cabernet cortis komt vooral uit de wijngaard van Machiel van Driel en de regent uit die van Wilco Venhuizen. De blend geeft de wijn een robijnrode kleur. De geur mag er zijn. Ik snuif aroma’s op van rood en zwart fruit. Kersen en cassis. Ik ruik ook wat herfstgeuren, een bescheiden pepertje en wat hout.

Sappig en soepel

De Cuvée Rood 2020 rijpte op eikenhouten vaten. Dat proef je goed. De wijn heeft  veel smaak. Hij is sappig en soepel. Het rode en zwarte fruit domineert. Ik proef nu ook bramen en framboos. Naast het pepertje bespeur ik in de verte iets rokerigs en de smaak van koffie. De wijn heeft zachte tannines en is ronduit toegankelijk. Hij is lekker in balans. Dankzij een plezierig zuurtje. In de mooie afdronk zit een klein bittertje. Hij is nu op dronk .

Flair

Noem deze Cuvée Rood 2020 maar gerust een verrassing. De Smaak van Bilderhof is niet zo heel bekend, maar in de regio loopt de verkoop als een trein. En terecht! De makers mogen trots zijn op hun product. En dat mogen ze ook best laten zien. De wijn zit nu in een doodgewone fles (zonder ziel) met een kale kurk (zonder naam). Deze wijn verdient meer flair! De Cuvée Rood 2020 van de Smaak van Bilderhof  combineert goed met een stukje (rood) vlees en is te koop voor een vriendelijke prijs. Ik zeg: doen! Nederlandse Streekwijnen verkoopt nu de Cuvée Rood 2018.

Proefnotitie 4

Wijn: Cuvée Rood 2020
Domein: Smaak van Bilderhof
Druiven: regent en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 11,5 %
Prijs: € 12,95

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven