Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie Langedijker Rode

Langedijker Rode uit het Rijk der duizend eilanden

Op een heel bijzondere locatie in Noord-Holland werd deze Langedijker Rode 2018 gemaakt. Op Wijndomein De Koen. Iets boven Alkmaar. In de gemeente Langedijk. De dorpen in de regio hadden ooit de legendarische naam Rijk der duizend eilanden. Die verwijst naar een duister verleden. In de 13e eeuw geselde de varkenspest de Lage Landen. De dorpen in de regio besloten de dieren in quarantaine te plaatsen. Speciaal daarvoor werden eilandjes aangelegd. Met vruchtbare bagger uit de sloten.

In de jaren ’70 veranderde het voormalige eilandenrijk in een modern landbouwgebied. De  natte omgeving is niet de plek waar je een wijngaard verwacht. Maar De Koen is een voormalige eiland, dat met kop en schouder boven de andere eilanden uitstak. Sinds het eind van de vorige eeuw is er stapsgewijs een wijngaard aangelegd. In 2014 was de gaard groot genoeg om er een boterham mee te verdienen.

Intens paarsrood

De Langedijker Rode 2018 is een blend van de rondo en de maréchal foch. De wijnen van de rondo doen denken aan Bourgognewijnen. Die van de maréchal foch zijn fruitig en zacht. Beide druivenrassen zorgen voor donkere wijnen. Dat zie je meteen aan deze Langedijker Rode. De kleur is intens paarsrood. Heel donker. De aroma’s van de wijn geven zich niet zomaar prijs. Ik bespeur tonen van rode kersen, bramen en framboos. In de verte ruik ik ook wat groene paprika.

Rood fruit met kruidige touch

In de mond komt het rode fruit duidelijk terug en krijgt de Langedijker Rode een kruidige touch. Daarnaast heeft de wijn iets rokerigs. Dat is kenmerkend voor de rondo én de maréchal foch. In de verte proef ik witte kool. Daarmee voegt de Noord-Hollandse landbouw een regionale signature toe aan deze wijn. De tannines zijn duidelijk aanwezig. Dat maakt het mondgevoel een tikkie stroef. Dankzij de mooie zuren houdt de wijn een fris karakter. De afdronk heeft een mooie lengte.

Met olijven

Het rijk der duizend eilanden levert met de Langedijker Rode 2018 een heel mooie wijn, waarin je gaandeweg meer aroma’s tegenkomt. Met een zonnig weekend voor de boeg een heerlijke wijn voor op de veranda. Met wat olijven, pikante worst of gezouten ham. Geniet ervan!

Wijn: De Koen – Langedijker Rode 2018
Druiven: rondo en maréchal foch
Serveertemperatuur: 17-20°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 12,75

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven