Het online domein van de Nederlandse wijn
Johanniter 2018

Karakteristieke trekjes van riesling in verrassende Johanniter 2018 uit kille noorden

De Johanniter 2018 van wijngaard Hof van ’t Hogeland staat voor m’n neus. Stiekem stel ik mezelf een onaardige vraag. Kan er uit Groningen iets goeds komen? En dan draai ik de dop van de fles. Stuivende aroma’s zetten alles op z’n kop. Ik val maar meteen met de deur in huis: er gaat (bijna) niets boven Groningen. De meest noordelijke wijngaard van het land maakte een prachtige witte wijn.

Alles aan deze Johanniter 2018 ademt Groningen. Het verhaal begint in 2013. De ellende van de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning raken ook de oude boerderij van Elma Middel. Het complex staat in het gehucht Groot Maarslag, ergens tussen Schouwerzijl en Mensingeweer. Bovenop een wierde, het Groningse synoniem voor terp. Onverkoopbaar. Elma laat zich niet van de wijs brengen. Wat zijn de andere opties? Ze stroopt de mouwen op. Kop d’r veur! En besluit een wijngaard aan te planten. Inmiddels staan er pakweg 2.200 stokken op de zuidhelling van de wierde, waaronder 800 johanniter en 1.300 solaris. Goed voor de productie van ongeveer 3.000 flessen per jaar.

Solo in de fles

Elma kiest voor een biologische aanpak. Ze spuit zelfs niet met gewasbeschermingsmiddelen die in de biologische teelt zijn toegestaan. Het blad en de druiven drogen door de waddenwind die over de wierde waait. Elma voegt alleen wat paardenmest toe. Loopeendjes houden de slakken in toom. En gemaaid gras stimuleert het bodemleven. Het plan van Elma was om een blend van de johanniter en solaris te maken. Maar de twee druiven doen het zo goed in het Groninger Land, dat ze solo in de fles gaan. Neerlands Wijnmakerij in Bentelo maakt de wijn van Elma’s druiven. De prachtige etiketten met de loopeendjes, ontworpen door Frank Verhulst uit Groningen, maken het plaatje compleet.

Stuivend

De kleur van deze Johanniter 2018 is intens: goudgeel. De dop is amper van de fles of de aroma’s fladderen je tegemoet. Dat verrast me. Het doet me denken aan de fruitige en stuivende aroma’s van een Riesling. Ik snuif een wolk van wit en exotisch fruit op: appel, peer, lychee en citrusvruchten. Mooi! In de verte bespeur ik honing en gras. Het mondgevoel is fris en strak. Ik proef vooral sinaasappel en groene kruiden: dille en een beetje bleekselderij. En ik betrap de Johanniter 2018 zelfs op nog een trekje van voorouder riesling

Oliesmaak

Karakteristiek voor de riesling is de goût de pétrol, letterlijk: oliesmaak. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar doorgewinterde fans van riesling gaan helemaal uit hun dak als ze het proeven. Dit bijzondere aroma ontstaat bij de rijping van de druiven. En soms door hittestress. Kenners zien het als een karakteristieke eigenschap van een bejaarde riesling. Het komt alleen voor bij druiven van hoge kwaliteit. Het vleugje petroleum in deze Johanniter 2018 is heel subtiel. De smaak van deze wijn is vol. Verder heeft hij een klein restzoetje en een gemiddelde afdronk met een bescheiden bittertje.

Gokje wagen

Deze wijn uit het hoge noorden mag er zijn! Hij is op dronk en mooi in balans. Ik heb het gevoel dat hij het laatste jaar in ruste wel rijker is geworden. Soms moet je een gokje wagen en een wijn nog even laten liggen… Deze wijn is breed inzetbaar in de gastronomische keuken. Hij combineert prima met zeevruchten of een zuurkoolschotel. 2018 en 2019 waren mooie wijnjaren. De editie van 2018 is uitverkocht, maar die van 2019 kun je nu nog bestellen.

Proefnotitie 4

Wijn: Johanniter 2018 van Wijngaard Hof van ‘t Hogeland
Druiven: johanniter
Serveertemperatuur: 12-13°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 18,77 (2019)

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven