Het online domein van de Nederlandse wijn
Druiveland Gris 2018

De Gris 2018 is een verleidelijke allemansvriend

Ergens in de verte draaien de wieken van een witte korenmolen als een malle in het rond. Er staat een stevig briesje. De hoge bomen van de windsingels wiegen mee met de wind. En dan krijgt de eenzame fietser ineens in de gaten dat hij tussen de wijngaarden rijdt. Surprise! Dit zijn de percelen van De Kleine Schorre in Dreischor. Even geen spruitjeslucht meer langs de weg. Hier staan druiven met deftige namen: auxerrois, pinot blanc, pinot gris en rivaner. Maar liefst 12 hectare!

Met deze klassieke druivenrassen maakt wijnboer Johan van de Velde wijnen die prachtig combineren met de zilte zaligheden, zoals mosselen en oesters, lamsoor en zeekraal. Pakweg 20 jaar geleden ging hij in de leer bij Cep d’Or, een wijnbedrijf in Luxemburg. Met succes. De wijnen van Johan bereiken inmiddels grote hoogten. Ze worden geschonken in de businessclass van de KLM. Dat zorgt voor afnemers over de hele wereld. “Een meneer uit Fiji had onze wijn geproefd en plaatste een bestelling voor 600 euro. Daar kwam nog eens 1800 euro aan verzendkosten bovenop.”

Pinot gris

In het proeflokaal op het domein kun je proeven en genieten van de wijnen in combinatie met zilte zaligheden. Op tafel staat de Schouwen-Druiveland Gris 2018. Het is een cuvée. De dominante druif is de pinot gris, aangevuld met auxerrois. Die twee kunnen het in deze fles prima met elkaar vinden. De kleur is verrassend intens. Goudgeel. Ik ruik aroma’s van bloemen en rijp fruit. Eerst appel en peer. Daarna ook ananas en nectarine. De rijpe tonen doen in niets denken aan een wijn die uit de zeeklei van een winderig eiland is getrokken!

Zoetje

Het mondgevoel is filmend en een beetje vettig. De wijn geeft een lichte tinteling op de tong. Ik proef het rijpe fruit. Nu ook met abrikoos, een rozijntje en een beetje honing. Op de achtergrond bespeur ik een vleugje munt. Het mooie en rijpe fruit geeft de Gris 2018 een duidelijk zoetje. Dat is voor de liefhebbers van strakke wijnen misschien te veel van het goede, maar z’n sprankelende frisheid geeft voldoende tegengas. De Gris 2018 heeft een mooie en zachte afdronk.

Heerlijk op een terrasje

De Schouwen-Druiveland Gris 2018 doet het prima in combinatie met mosselen, oesters en verse vis. Daar is hij dan ook speciaal voor gemaakt. Maar hij is een verleidelijke allemansvriend, die zich aan bijna elke gelegenheid aanpast. Ook heerlijk als aperitief en op een terrasje. De wijn is nu op dronk. Hij kan nog best een jaartje liggen, maar ik zou ‘m nu drinken. Heerlijk!

Proefnotitie 5

Wijn: Schouwen-Druiveland Gris 2018 van De Kleine Schorre
Druiven: pinot gris en auxerrois
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 18,95 (2020)

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven