Het online domein van de Nederlandse wijn
Merelaer-2020-Elmare

Rondo en regent zijn goeie maatjes in de Merelaer 2020

In 2005 begon het avontuur. “Er waren nogal wat mensen die beweerden dat je in Nederland geen wijn kon maken,” herinnert Rina Oosterling zich. “En als het al zou kunnen, dan toch alleen witte wijn. Mijn man zei: ‘Maar wij gaan ook rode wijn maken.’ En zo gebeurde het.” Het typeert Piet Oosterling. Hij was voor niets en niemand bang. Het leven van de bakkerszoon was een repeterend verhaal van worstelen en weer boven komen. Dankzij hem staat er vandaag een rode wijn uit Zeeuws-Vlaanderen op tafel, de Merelaer 2020.

Piet was een bijzondere man met grote idealen. “Hij groeide op in Groede. Zijn oom had een smederij, waar boeren hun machines brachten. Het was allemaal landbouw wat de klok sloeg. Dat was ook zo in de Haarlemmermeer, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. Van huis uit kreeg hij zijn christelijke achtergrond mee. Rentmeesterschap vond hij belangrijk. Hij handelde heel praktisch vanuit zijn geloof.” Aan het woord is Jan Zwemer, de biograaf[1] van Piet. Wat Piet er zelf van gevonden zou hebben? “Hij keek liever vooruit dan achteruit.”

Melkrobot

Dat is niet zo gek, want het leven van Piet kende veel tegenslagen. Hij is de uitvinder van diverse agrarische machines, zoals de melkrobot. Daar is hij niet veel wijzer van geworden.  “Iedereen denkt dat hij veel geld heeft verdiend, maar hij kende met zijn uitvindingen ook veel tegenslagen. Dat heeft miljoenen gekost.”  Het ontwerp van de melkrobot mislukte een paar keer, maar uiteindelijk werkte het. Helaas moest Piet het patent verkopen. Daar profiteert de koper nog steeds van. Intussen worden de uitvindingen van Piet nog over de hele wereld gebruikt.

Rondo en regent

Piet keerde terug naar Zeeland. Samen met zijn vrouw Rina begon hij op de Catharinahoeve zijn wijnavontuur.  “Toen Piet overleed kon ik ermee doorgaan, omdat ik ook de kennis had opgedaan,” vertelt Rina. “We hebben nu 3000 wijnstokken. Daar maken we 3 á 4000 flessen wijn mee.” Een van die flessen is de rode Merelaer. Deze paarsrode wijn is een blend van de rondo en regent, twee nieuwe druivenrassen. De wijnen van de rondo doen denken aan de Bourgondische stijl en die van de regent aan de Bordeaux. In deze fles kunnen de twee het goed met elkaar vinden.

Opvallend fruitig

Ik snuif aroma’s op van rood fruit. Bij de eerste kennismaking maakt deze wijn een frisse en opvallend fruitige indruk. In de mond is Merelaer redelijk vol en lekker sappig. Ik proef kersen en cranberry. En iets van een rode watermeloen. De wijn heeft een beetje tijm en overduidelijk laurier. En een vleugje karamel. In de verte zwerft ook iets rokerigs. De tannines zijn vriendelijk en zacht. De afdronk mag er zijn. Een heerlijke wijn bij een borrelplankje met kaas of een stukje osseworst. Open de fles een klein half uurtje voordat je de wijn inschenkt. Dat doet ‘m goed! De Merelaer is natuurlijk te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 4

Wijn: Merelaer 2020
Domein: Elmare
Druivenras: rondo en regent
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 11,99

Terug naar boven