Het online domein van de Nederlandse wijn
Regent-primavera-2020

In de Regent Primavera is de vrolijke lente de donkere herfst de baas

Primavera. Ik associeer dat woord meteen met wielrennen. La Primavera is de eerste klassieker van het nieuwe seizoen: Milaan – San Remo. Na hun winterslaapje laten de renners aan de Italiaanse kust zien dat ze weer bij de les zijn. Primavera staat voor lente. Het is buiten nog een beetje nat, maar toch is het voorjaar begonnen. Dit is moment voor de Regent Primavera om te laten zien wat hij waard is. Het slechte nieuws is dat deze prima wijn alweer uitverkocht is. En het goede nieuws is dat er een nieuwe jaargang aankomt.  Laat ‘m niet aan je neus voorbijgaan!  

De Primavera is gemaakt van de regent. Het was bij uitstek het druivenras waar Nederlandse wijnboeren boven de grote rivieren hun rode wijn van maakten, nieuw en resistent.  Inmiddels is er stevige concurrentie van de cabernet cantor en cabernet cortis. Dat is begrijpelijk, want de regent is een stevige klant. Hij zorgt voor veel tannine en hoge zuren in de wijn. Dat valt niet bij iedereen in de smaak. De wijn is voor veel mensen te stroef. Dat is de reden dat wijnboeren hem laten rijpen op barriques. Dat geeft de wijn meer smaak met mildere zuren en zachtere tannines.

Geen barriques

Henk Breugem laat een deel van zijn wijnen van de regent ook rijpen op eikenhout. Dat resulteert in de Regent Classico. De Regent Primavera gaat niet in barriques. Wat betekent dat voor de wijn? De Regent Primavera is in elk geval niet stroef en zuur. Henk is een vakman. Hij begon in 2003 met de aanplant van 4000 wijnstokken. Aan de Breede Beek in de buurt van het Gelderse Nijkerk. Henk investeert veel in de gezondheid van de wijnstokken en de kwaliteit van de bodem. “Als er te weinig blad aan de plant zit, worden de druiven niet zoet. En in de bodem moet de plant alles kunnen vinden wat hij nodig heeft.”

Fluweelzacht

De Regent Primavera 2020 zit in een hoge fles met een fraai etiket (een kniesoor die op het spelfoutje let…). Het blad van de Amerikaanse eik is het visitekaartje van de rode wijnen van Aan de Breede Beek. De wijn heeft een intense, paarsrode kleur. Ik snuif aroma’s op van kersen en bramen. En ook wat aardse tonen en vanille. In de mond is deze Regent beslist niet stroef en zuur. Hij is vol van smaak, soepel en fluweelzacht. Bijna frivool. Het rode en zwarte fruit is dominant, maar er komen ook aroma’s van cranberry en gedroogde pruim om de hoek kijken.

Puur

Iets meer op de achtergrond proef ik de donkere tonen van laurier, een beetje leer, koffie en tabak.  En een klein pepertje. De tannines zijn mild. In de volle smaak zingt een voorzichtig zoetje rond. De Regent Primavera 2020 is een vriendelijke wijn. Hij geeft een knipoog naar z’n stevige broertje, maar is een stuk vrolijker gestemd. De stevige tonen gaan hand in hand met een dominante fruitigheid en frisse zuren. Henk Breugem haalt met deze wijn het beste uit de regent naar boven! In deze pure wijn is de lente de herfst de baas. Combineer de nieuwe jaargang met een mooie runderrollade. Dat wordt een feestje. Nog even geduld…

Proefnotitie 4

Wijn: Regent Primavera 2020
Domein: Aan de Breede Beek
Druivenras: regent
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 13,50

Terug naar boven