Deze rode wijn komt uit Elst. De naam zegt het al: Elsterrood. In de omgeving van kjikt men niet meer op van de teelt van ‘exotische’ producten. Ooit wemelde het er van de tabaksplantages. De sporen ervan zijn nog terug te vinden. In Amerongen, Elst en Rhenen huizen enkele inwoners in verbouwde tabaksschuren. Het verhaal van de tabaksteelt in Nederland begon in Zeeland. In 1610 repte een dokter in Middelburg over de teelt van tabak in het naburige Veere. De Zeeuwen dreven handel met indianen in Zuid-Amerika en ontdekten daar dat tabak een interessant product was. Het leverde veel geld op en was een populair ruilmiddel. Dat kunnen wij ook, moeten ze gedacht hebben…
Maar hoe kwam de tabaksteelt dan in Elst terecht? Op diverse plaatsen in Nederland stapten boeren die het wel aandurfden om te beginnen aan een nieuw avontuur in de tabaksteelt. Al snel bleek echter dat de zandbodem van de Utrechtse Heuvelrug en de zonnige hellingen op het zuiden het beste terroir voor tabak waren. In Elst en omstreken schoten als paddenstoelen uit de grond. Er verrezen imposante schuren om de tabaksbladeren te drogen. En in de grote steden in de buurt kwam de tabaksindustrie op stoom. Maar het succes duurde niet zo heel erg lang. Al in de 18e eeuw kwam de klad erin.
Pruimen
De opmars van de sigaar kondigde het einde van de tabaksteelt aan. De tabak van de Utrechtse Heuvelrug was prima te pruimen, maar de kwaliteit was onvoldoende om te roken. En toen het pruimen in onbruik raakte, was het lot van de tabaksteelt in de omgeving van Elst bezegeld. Desondanks werd de tabak van eigen bodem tot in de 20e eeuw gepruimd. Maar nu is er geen tabaksplant meer te vinden. Waar ooit een tabaksplantage stond, groeien nu de druiven voor de Elsterrood. Een zanderige en zonnige helling die geschikt was voor de teelt van tabak, moet ook kansen bieden voor wijnbouw.
Blend
Misschien zijn er evenals in de 17e eeuw nu ook boeren die het aandurven om over te stappen op een nieuwe teelt. Lianne en Simon Crone laten met de mooie wijnen van Domein tussen Rug en Rijn zien dat het kan. De Elsterberg 2021 bleek tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen een van de beste witte wijnen, maar ook de rode wijnen mogen er zijn. De Elsterrood 2020 is een blend van de nieuwe druivenrassen cabernet cantor, cabernet noir en monarch. In m’n glas is het een paarsrode wijn. Intens van kleur. Ik snuif aroma’s van kersen en cassis op en ook iets van laurier en leer.
Drop en chocolade
In de mond is de Elsterrood lekker sappig. Het is een wijn met body. De tannines zijn mild. Ik proef de kersen en het zwarte fruit weer, maar ook veel drop. En zelfs een beetje pure chocolade. In de verte doen ook die verdraaide tabaksplanten nog een duit in het zakje. Onkruid vergaat niet! De wijn heeft een mooie afdronk met een subtiel bittertje. Kortom, deze wijn uit Elst bewijst dat er niks mis is met rood van eigen bodem: soepel met een stevige touch. Hij combineert goed met een kaasplankje of een stevige maaltijd. Elke zaterdag tussen 10 en 12 uur te koop op het domein en online te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.
Wijn: Elsterrood 2020
Domein: Domein Tussen Rug en Rijn
Druif: cabernet cantor, cabernet noir en monarch
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 17,39 (2019)
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022