Het online domein van de Nederlandse wijn
Achterhoek wijnregio
Keurmerken Nieuws - 21 juli 2020

Stukje Achterhoek erkend als wijnregio (BOB)

De Europese Commissie erkent de omgeving van Winterswijk als wijnregio. De bodem in dit stukje van de Achterhoek bestaat uit leem en kalk met een flinke humuslaag. Dat heeft een goede invloed op de volheid van de wijn. En de zonnige dagen en wat koudere nachten in het uiterste oosten van Gelderland leveren rijpere druiven en frisse, fruitige wijnen op. Daarom verdienen de wijnen uit het Nationaal Landschap Winterswijk een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Noem het maar een kwaliteitskeurmerk voor wijn.


Een BOB beschermt streekproducten tegen namaak. Producten die het keurmerk van de beschermde oorsprongsbenaming dragen, moeten aan strenge regels voldoen. Sinds 1992 kent de Europese Unie drie beschermingscategorieën voor streekproducten. Dat zijn de beschermde oorsprongsbenaming (BOB), de beschermde geografische aanduiding (BGA) en de gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS).

1500 producten

De BOB gaat een stap verder dan de BGA. Producten met het BOB-keurmerk moeten gemaakt worden binnen de grenzen van het beschreven gebied en volgens een vastgesteld procedé. Meer dan 1500 producten in Europa genieten bescherming vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Vooral Frankrijk en Italië hebben veel producten met een BOB. Het gaat dan vooral om kazen en vleesproducten, zoals de Camembert de Normandie en Prosciutto di Parma. Maar ook de Opperdoezer Ronde is zo’n product. Het is een aardappel, die verbouwd wordt binnen een cirkel van 1 km rond de kerk van het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes.

6 wijnregio’s

Wijngaard Hesselink en Wijngaard de Reeborghesch hebben de BOB Winterswijk aangevraagd. Er zijn op dit moment geen andere wijngaarden in dit stukje Achterhoek, dat bekend staat om zijn coulisselandschap en de steengroeve met fossielresten.  Een wijn kan beschermd worden als BOB of als BGA. Bij een BOB is de link tussen de wijn en zijn geografische oorsprong duidelijker: 100% van de druiven moet uit het aangegeven gebied komen. Er zijn in Nederland nu 6 wijnregio’s met een BOB. Naast dit deel van de Achterhoek zijn dat het naburige Oolde, het Overijsselse Ambt Delden en in Limburg het Mergelland, de Maasvallei en Vijlen.

Terug naar boven