Het online domein van de Nederlandse wijn
Calardis blanc

Calardis blanc

Calardis blanc is een veelbelovend en fonkelnieuw druivenras, dat razendsnel populairder wordt. In Duitsland gaven de officiële instanties pas in 2020 toestemming voor de teelt van het ras en de verkoop van de wijn. De druif heeft een bijzonder hoge resistentie tegen de gevreesde valse meeldauw. Dat klinkt wijnboeren als muziek in de oren. De wijnen hebben hoge zuren en zijn daardoor geknipt als basiswijn voor bubbels.

Synoniemen
Nieuwe druivenrassen staan meestal maar onder één naam bekend. De calardis blanc niet. Hij is ook bekend de wetenschappelijke aanduiding Gf.1993-22-6 en onder de namen gros rhin, grosse weisse en grosse weisse edelrebe.

Herkomst
De wieg van de calardis blanc stond in 1993 in het Julius Kühn Institut in Siebelingen (Pfalz). Het is een kruising tussen de calardis musqué (bachus x seyval blanc) en seyve villard 39-639 (voorouders onbekend). De naam calardis verwijst naar de historische naam voor de Geilweilerhof (Calardiswilre), het veredelingscentrum waar in 1964 z’n voorouder calardis musqué ontwikkeld werd.
Dit nieuwe druivenras is een antwoord op de klimaatverandering. Hij rijpt laat. Hogere temperaturen zorgen niet voor een hoger alcoholpercentage. De druif is minder gevoelig voor zonnebrand. En toch is het een druif die niet ondersteboven raakt van een natte herfst. Hij heeft een hoge resistentie tegen schimmels.

De wijngaard

In Duitsland staat nog maar 4 hectare van de calardis blanc. En in Nederland amper de helft daarvan. Dat is niet zo gek voor een druivenras dat pas sinds 2020 is goedgekeurd. Maar z’n populariteit neemt snel toe. Hij doet het goed op kalkrijke bodems van klei of leisteen. De druif heeft een hoge resistentie tegen allerlei schimmels, zoals botrytis, meeldauw en zwartrot. Daarbij helpt de losse en open structuur van de trossen. Het ras leent zich prima voor biologische wijnbouw. De calardis blanc groeit rechtopstaand. Dat maakt het een gebruiksvriendelijk ras. Soms vormt hij dubbele scheuten. Dat noodzaakt de wijnboer om te dunnen, zodat de opbrengst wat lager uitpakt. De druiven zijn ongeveer net zo groot als de riesling. Als ze in de zon hangen, kleuren ze lichtroze of donkergeel. De schaduwkant van de druiven blijft geelgroen.  

Oogst
De calardis blanc is laat rijp, ongeveer op hetzelfde moment als de riesling.

De kelder

Een Calardis Blanc is een levendige wijn met een fris karakter. Hij heeft mooie zuren. Dat maakt hem bijzonder geschikt als basiswijn voor mousserende wijnen.

Het glas

Wijnen van de calardis blanc hebben een lichtgele kleur. Ze hebben aroma’s van vers gesneden appel, citrus, grapefruit, limoen en  passievrucht en wat bloemige tonen, gecombineerd met fijne kruiden.

Serveertemperatuur
Een Calardis Blanc drink je koel: 8-10°C. Dan komt de wijn het meest tot zijn recht. Hogere temperaturen maken de wijn log.    

De combinatie

De aroma’s van de Calardis Blanc zijn goed voor een mooie match met schaal- en schelpdieren, vis of gevogelte. De verfrissende zuren en fruitige aroma’s vullen dit soort gerechten heel mooi aan.

De keuring

De Nederlandse wijnboeren hebben amper wijnen van deze nieuwkomer opgeleverd. Vol verwachting klopt ons hart. Producenten die het druivenras telen zijn onder andere Domein Bergen en Rhenens Wijndomein.

Terug naar boven