Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijn Lage Landen

Wijn in de Lage Landen serveert alles wat een boek kan bieden

Wijn in de Lage Landen is als iemand die een kamer binnenstapt en meteen alle aandacht naar zich toetrekt. De uitgever stak het boek van Meta van den Boomen in een verpletterende outfit. Daardoor heeft het de allure van een naslagwerk. Dat is nogal een risico. Als de inhoud die verwachtingen niet waarmaakt, blijft je als lezer met een vervelende kater achter.  De winst is dat je niet kan wachten om met Meta en fotograaf Sarah Distel op reis te gaan langs de mooiste wijndomeinen in Nederland en België. En dan merk je vanzelf wel hoe je er na pakweg 200 pagina’s aan toe bent...

Het voorwoord van Onne Kleyn is een lofzang op wijnen uit Nederland en België. “Rottige wijn is schaars geworden, heerlijke alom te vinden. Jammer alleen dat er maar zo weinig van is. Die heerlijke is steevast in de winter uitverkocht.” Meta deelt dat positieve oordeel over wijnen uit de Lage Landen. Dat onderbouwt de vinologe in de inleiding: “De rijke schakering aan smaken en stijlen heeft me enorm verrast: van bubbels die met gemak de gemiddelde champagne omverblazen tot houtgerijpte witte wijnen met een oneindige diepgang.”

Praatstoel

Het eerste wat opvalt in het boek is de structuur. Na het opwarmertje neemt Meta haar lezers mee op een uitgekiende reis langs de bekendste wijndomeinen. Elk hoofdstuk beschrijft ze een bezoek aan een ervan. Dat levert mooie portretten van wijnboeren op. Het lukt Meta om ze stuk voor stuk op hun praatstoel te krijgen. Daarnaast brengt ze tijdens elk bezoek op een heel natuurlijke manier een thema uit de wijnbouw ter sprake. Daarbij komt spelenderwijs ook technische informatie voorbij. Dat maakt de inhoud echter niet taai. De teksten blijven leesbaar en toegankelijk.

Nieuwe druivenrassen

Gaandeweg bezoek je 14 wijndomeinen in Nederland en 6 in België (Vlaanderen). Pieter de Boer van Domein De Koen (Zuid-Scharwoude) vertelt evenals Jantiene en Douwe Broersma van de Frysling (Twijzel) over de uitdagingen van wijnbouw in het kille noorden. Dan komt vanzelfsprekend ook het werken met nieuwe druivenrassen ter sprake. Zoals in alle hoofdstukken geeft Meta tussen ook hier veel informatie. “Er worden steeds betere rassen ontwikkeld, die de meest optimale eigenschappen voor het klimaat hier hebben en die ook qua geur en smaak interessante, zuivere wijnen opleveren.”

Samenwerken

Er is in het boek veel aandacht voor het samenwerken met de natuur. In het gesprek met Henk Breugem van Aan de Breede Beek (Nijkerk) gaat het over het belang van een gezonde bodem en biodiversiteit. Adam Dijkstra van De Colonjes (Groesbeek), Ron Langeveld van Dassemus (Chaam) en Laura de Hollander en Bas Klerx van Wijngoed Wolf (Sint Michielsgestel) weten alles over biologische en biodynamische landbouw. En dat is óók commercieel interessant. “Niet voor niets werken talloze beroemde domeinen, zoals Romanée-Conti in de Bourgogne al jaren biodynamisch.”

Enorm eigenwijs

Wijn in de Lage Landen leest lekker weg en bevat een schat aan informatie. Je leert de wijnboeren echt kennen. Ze hebben een enorme passie voor hun vak. En het zijn net mensen. “Je probeert van de ander te leren en vervolgens gaat iedereen toch op zijn eigen manier te werk”, bekent Johan van der Velde van De Kleine Schorre (Dreischor). “Wijnboeren zijn enorm eigenwijs.” En je komt er ook al snel achter dat wijnbouw echt niet alleen maar romantiek is. “Wijnboer zijn in Nederland is een mooie manier om je spaargeld kwijt te raken,” verklapt Siem Loos van Saalhof (Wognum).

Frühburgunder

Dit prachtige boek gun je een 2e druk. Dat biedt dan meteen ruimte voor een paar kleine correcties. Hoewel enthousiaste Limburgers dat maar moeilijk verteren, is niet hard te maken dat de Romeinen in het zuiden van Nederland al wijn maakten (pagina 11). En Harry Vorselen van Wijngoed Thorn is (gelukkig) niet de enige Nederlandse wijnboer die frühburgunder teelt (pagina 104). Ook John Cox van Domaine Salamander (Eyserheide), Bianca en Roland van de Veeken van Maronesse (Marknesse) en Chantal Heeg en Simon Somers van Op Joarum (Nietap) verbouwen deze zeldzame druif.

Internationale markt

Een verklarende woordenlijst, bronvermelding en register completeren dit boek. De inhoud stelt niet teleur. Het mooie jasje is een vlag die de lading helemaal dekt. Dit toegankelijke naslagwerk is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in Nederlandse wijn. En dat is toch elke serieuze wijnliefhebber? “Een groot wijnland als Frankrijk zullen we nooit worden,” aldus Meta. “Maar als het gaat om de kwaliteit kunnen we echt meedoen op de internationale markt.” De aroma’s kan een boek je niet laten opsnuiven, maar verder serveert Wijn in de Lage Landen je alles over wijn in Nederland (en België). Het is de prijs dubbel en dwars waard.

Pluspunten

+ Fraaie vormgeving
+ Plezierige en toegankelijke stijl
+ Heel veel informatie
+ Overzichtelijke structuur en thematische aanpak

Minpunten

– Gewicht

Titel: Wijn in de Lage Landen – De mooiste wijndomeinen in Nederland en België
Auteur: Meta van den Boomen
Pagina’s: 192
Prijs: € 35,99 (hardcover)
Uitgave: Terra

Terug naar boven