Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnroutes Nederland België

Waar het boek Wijnroutes Nederland en België je brengt

Het werd al een hele poos met veel bombarie aangekondigd en eindelijk is het er dan: Wijnroutes Nederland en België – Ontdek de mooiste wijnstreken van de Lage Landen. Ik vermoed dat de Sint wel een voorraadje inslaat. Het is een prachtig vormgegeven boek. Daar doet hij veel brave burgers een plezier mee.

Die akelige coronapandemie heeft het wijntoerisme in Nederland een boost gegeven. Daar speelt Wijnroutes Nederland en België handig op in. Reizen naar het buitenland was not done. Daarom vierden we vakantie in eigen land. Inclusief een bezoekje aan een of meer wijngaarden en de aankoop van een paar flessen, want de sfeer in de wijngaard doet wat met de smaak in je glas!

Wijnblogger

Kosmos Uitgevers vroeg Barbara Haverkamp om het boek te schrijven. Dat is een slimme keuze. Barbara is online bekend als wijnblogger. Ze is gewend om voor een breed publiek te schrijven over wijn. Dat merk je in Wijnroutes Nederland en België meteen. Het boek leest lekker weg en veronderstelt geen diepgravende wijnkennis. Barbara deelt de basics over Nederlandse en Belgische wijn en focust op de beleving in de wijngaarden.

Lonely Planet

Het boek beschrijft 6 wijnroutes in Nederland en 3 in België. Daarnaast geeft het aandacht aan wijnhuizen in de stad. De titel zette mij op het verkeerde been. Toen ik het boek opensloeg, rekende ik op routekaartjes met daarop wijngaarden en andere culinaire en toeristische hotspots. Mis! De fraaie vormgeving van Wijnroutes Nederland en België doet denken aan de fameuze uitgaves van Lonely Planet, maar de inhoud is minder compleet.

Auto

Dat was een bewuste keuze. Barbara: “Met Wijnroutes Nederland en België hoop ik mensen te inspireren zelf op ontdekkingstocht naar hun eigen wijnroutes te gaan.” Met het oog daarop presenteert zij een selectie van wijngaarden, geclusterd per regio. Voor die ontdekkingstocht moet je dan wel in de auto stappen. De 2 wijngaarden op de noordelijke route liggen bijvoorbeeld op 132 km afstand en maar liefst 2:16 uur van elkaar…

Wijndomein Doddendael

Op haar website grapefinds.nl publiceert Barbara informatie over culinaire hotspots die je leuk kunt combineren met de routes die je uitstippelt. De meeste wijngaarden in Wijnroutes Nederland en België kwamen eerder ook al in andere wijnboeken voorbij. Niet allemaal. De kennismaking met Wijndomein Doddendael in Ewijk is een verrassing. En de rondjes langs de wijngaarden van onze zuiderburen bieden ook nieuws.

Vitis vinifera

Nieuwe druivenrassen zijn belangrijk in de Nederlandse wijnbouw. De informatie daarover in het boek is nogal gedateerd. De nieuwste generaties zijn inmiddels wereldwijd erkend als Vitis vinifera en toegelaten voor het maken van kwaliteitswijnen. Het belangrijkste is dat er lekkere wijnen van gemaakt worden. Daarover is Barbara duidelijk: “Ondertussen worden er ook met deze druivenrassen topresultaten behaald.” En daar gaat het om!

Fraai en inspirerend

Wijnroutes Nederland en België is een fraai en inspirerend boek en leest lekker weg. Het helpt iedereen die meer wil weten over wijnbouw in Nederland letterlijk en figuurlijk een eind op weg. Dit boek verdient een 2e druk. Dat geeft de auteur en de uitgever meteen de kans om hier en daar nog wat puntjes op de i te zetten.

Pluspunten

+ Fraaie vormgeving
+ Plezierige stijl
+ Laagdrempelige inhoud
+ Goed overzicht Nederlandse wijnbouw

Minpunten

– Sumiere route-informatie
– Gedateerde informatie over nieuwe druivenrassen

Titel: Wijnroutes Nederland en België – Ontdek de mooiste wijnstreken van de Lage Landen
Auteur: Barbara Haverkamp
Pagina’s: 199
Prijs: € 22,50 (hardcover)
Uitgave: Kosmos Uitgevers

Terug naar boven