Het online domein van de Nederlandse wijn
Witte druiven

Witte druiven in Nederlandse wijngaarden

Een druif met een licht gekleurde schil is een witte druif. De schil is echter niet echt wit. Hij is meestal lichtgroen. De schil van bijvoorbeeld de pinot gris en souvignier gris is roze. Toch noemen we alle druivenrassen met een lichte kleur witte druiven. De eerste druiven van de Vitis vinifera waren allemaal blauw. Een natuurlijke mutatie zorgde voor witte druiven.

In de regel maakt een wijnboer van witte druiven een witte wijn en van blauwe druiven een rode wijn. Maar het vruchtvlees van een druif is kleurloos. Dat betekent dat hij van blauwe druiven óók een witte wijn kan maken. Daarvoor moet hij de most zo snel mogelijk scheiden van de schil. Een witte wijn van blauwe druiven noemen we een blanc de noir.

Wit of rood?

Het maken van witte wijn begint met het kneuzen en ontstelen van de druiven. Daarna scheidt de wijnboer nog vóór de gisting de most van de pitten en schillen. Zo voorkomt hij dat de wijn te veel zuren en bitters krijgt. Die horen niet thuis in een witte wijn. Bij het maken van een rode wijn scheidt de wijnboer de most pas ná de gisting van de pitten en schillen. Dat geeft de rode wijn z’n kleur en tannines.

Witte druiven

Terug naar boven