Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijntoerisme in Nederland

Wijn beleven in Nederland

Wijn beleven is veldwerk. Dat lukt niet met een boek. En dat kan niet thuis. Daarvoor moet je naar buiten. En een mini-wijnreis naar een wijngaard maken. Doordat reizen naar het buitenland not done was, ontdekten Nederlanders dat wijn beleven ook in eigen land mogelijk is. Na de zomervakantie van 2020 gingen ze niet zonder een paar flessen van eigen bodem naar huis. In Frankrijk en Italië hadden ze al ontdekt dat wijn beleven meer is dan wijn drinken. Het opsnuiven van de sfeer in de wijngaard doet iets met de smaak in je glas.

De combinatie van een ontspannen vakantie met het ontdekken, proeven, drinken en kopen van regionale wijnen is wijntoerisme. Heel voorzichtig komt dat in Nederland nu ook van de grond.   Spontaan en georganiseerd. Dat is ook nodig, want nog steeds weten veel Nederlanders niet dat wijnboeren in het hele land wijn maken. De naamsbekendheid van Nederlandse wijn is na de zomer van 2020 wel groter geworden. Door COVID-19 gingen mensen er op uit in eigen land. Dat gaf een boost aan de promotie van Nederlandse wijn.

Vakantiebeleving

Picknicken tussen de wijnstokken? Een pannetje mosselen met een heerlijke streekwijn? Wandelen langs de wijnhellingen?  Proeven in de wijnkelder? Het kan allemaal en het kan bijna overal. Nederland is weliswaar een klein land, maar de cultuur en het landschap zijn in de 12 provincies heel verschillend. De ingrediënten voor wijntoerisme zijn volop aanwezig. De Friese meren geven je een heel andere vakantiebeleving dan het Zeeuwse strand of de heuvels rond het Gelderse wijndorp Groesbeek. Wijn beleven in Nederland? Het wordt de consument makkelijk gemaakt. Wijnschrijvers en wijnverkopers spelen handig in op het ontluikende wijntoerisme. In 2020 verschenen er nieuwe reisgidsen en openden speciaalzaken met uitsluitend Nederlandse wijnen hun deuren.

Gidsen en reizen

Peetra van der Knaap schreef 12 x wijnweekendje weg in NL. Het is een reisgids die doet denken aan de prachtige Wijnroutes van Lonely Planet, boordevol praktische tips. En Mariëlla Beukers en Wanda Catsman publiceerden een wandelgids: De mooiste wijnwandelingen in Nederland. Het handzame boekje helpt wandelaars bij het plannen van hun eigen wijnexpeditie. Anderen bieden kant en klare wijnreizen aan, zoals Nederlandse wijnreizen, Cazebonne en Vinaventura. Compleet verzorgd. Professioneel gastheer Maurice Warnier organiseert samen met Limburgse wijnbedrijven een culinaire activiteit of wijnreis op maat. Wijn beleven kan zelfs op een sportieve manier. Runner Patrick Franken neemt hardlopers mee op een tocht langs Limburgse wijngaarden. Met een culinaire afsluiting.

Marketing op maat

De Nederlandse wijnboeren hebben baat bij wijntoerisme. Hun bedrijven zijn meestal klein. Toch moeten ze hun mooie product zelf aan de man brengen. Bij de consument en bij de horeca. Dat is lastig, omdat de ambachtelijke Nederlandse wijn met 1-0 achter staat bij de goedkopere massaproducten uit de supermarkt. Er is marketing op maat nodig. Die expertise heeft de wijnboer zelf niet in huis. De provincie Noord-Brabant telt pakweg 30 wijnbedrijven en ondersteunt wijnboeren op het gebied van marketing. Visit Brabant lanceerde de campagne Brabant Wijnland. Het startmoment was een online proeverij. De Brabanders zien dat wijntoerisme de wijnboeren kan helpen om hun kwaliteitsproduct dichter bij de consument en de horeca te brengen.

Schat

Beleef de verrassende wereld van de Nederlandse wijn op een manier die bij je past. In de wijngaard. Door een gesprekje met de wijnboer. En in de kelder. Het is alsof het de wijn meer karakter en smaak geeft. Nederlandsewijngids.nl helpt je op weg. Met een schat aan informatie over de Nederlandse wijngaarden, gerangschikt per provincie.

© Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven