Het online domein van de Nederlandse wijn
Proeven als pro

Wijn proeven als een expert? Zo doe je dat!

Proeven als een pro. Dat lijkt op het eerste gezicht de titel van dit stevige boek. Maar het geheim zit ‘m in de kleine lettertjes vóór die titel. Iedereen kan…! Wijn proeven is niet iets voor een select gezelschap, maar iedereen kan het. En Cees van Casteren vertelt in dit complete handboek hoe…

“Iedereen kan proeven als een pro!” Het maakt nogal wat uit wie dat tegen je zegt. In dit geval is het niet de minste: Cees van Casteren. Hij is een van de drie Masters of Wine in Nederland. En in de hele wereld zijn er maar iets meer dan 400 wijnkenners die deze gerespecteerde titel mogen dragen. Neem het dus maar serieus als deze kenner bij uitstek tegen je zegt: “Iedereen kan proeven als een pro!”

Discipline

Ik was even bang dat Cees van Casteren een boek zou schrijven dat alleen voor ingewijden te verteren was. Niets is minder waar. Stap voor stap neemt hij je bij de hand om beter te leren proeven. Hij gebruikt daarbij in deel 1 twee karakteristieke ‘modelwijnen’ uit de nieuwe wereld: een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland en een shiraz uit Australië. De eerste ontdekking is dat wijn proeven om een gedisciplineerde aanpak vraagt.

Karaat

Cees van Casteren heeft daarvoor zelf een methode van zes stappen ontwikkeld: karaat. De letters in de naam van de methode verwijzen naar deze stappen. Achtereenvolgens let je bij het wijn proeven op de kleur, de aroma’s, de restsuikers, de aciditeit (zuren), de alcohol en de tannine. Dit boek lees je niet zonder een fles wijn in de buurt. Het is een doorlopende proeverij, waarbij Cees van Casteren je inzicht geeft in je vorderingen van beginner naar pro.

100 druivenrassen

Proeven als een pro is niet alleen maar een doe-boek. Het verbreedt en verdiept ook je kennis van wijn. In deel 2 ontdek je het geheim van de druif en duik je in het proces van wijn maken. En in deel 3 ga je nog een stapje verder in het proeven. Wat zegt de smaak van de wijn over de herkomst en de manier waarop de wijn is gemaakt? In deel 4 van loopt Cees van Casteren de 100 belangrijkste druivenrassen langs, ieder met een karakteristieke ‘modelwijn’.

Proef-encyclopedie

Cees van Casteren heeft in dit boek een schat aan informatie gebundeld. Proeven als een pro kun je gerust betitelen als een ‘proef-encyclopedie’. De tekst is laagdrempelig. En de fraaie illustraties en infographics maken het boek nog toegankelijker. In deel 5 geeft Cees van Casteren nog een aantal praktische tips, ook voor de persoonlijke touch in het wijn proeven. Het register achterin het boek maakt gericht zoeken heel makkelijk.

Titel: Proeven als een pro
Auteur: Cees van Casteren MW
Pagina’s: 336
Prijs: € 29,95 (hardcover)
Uitgave: Tree Books

Terug naar boven