Het online domein van de Nederlandse wijn
aftellen naar druivenoogst

Waarom je nu al kunt gaan aftellen naar de druivenoogst

De wijnstok bloeit. Nog niet overal in Nederland, maar hier en daar. De wijnstok bloeit meestal in de periode tussen eind mei en half juni. Dus de natuur loopt op schema. Dat zag er pakweg een maand geleden nog heel anders uit. Door het koude en natte voorjaar liep de ontwikkeling van de wijnstok 1 á 2 weken achter. In de afgelopen weken faciliteerde de natuur een imponerende inhaalrace. De floraison of bloei van de wijnstok is een belangrijke indicatie voor het moment van de oogst. Je kunt nu beginnen met aftellen naar de druivenoogst, die 100 tot 120 dagen na de bloei begint.

Dat verschilt per druivenras en per wijnregio. In de Bourgogne rekent de wijnboer met z’n pinot noir bijvoorbeeld op 100 dagen tussen bloei en oogst. In de Bordeaux is dat voor de merlot 110 dagen. De rondo en solaris zijn in Nederland de eerste rassen die bloeien. In de late zomer zijn ze ook als eerste klaar voor de oogst. Het is voor een wijnboer belangrijk om te weten of de druiven vroeg afrijpen en of hij kan rekenen op een hoge productie.

Bloei en bevruchting

In de afgelopen weken was het groeizaam weer. De wijnranken groeiden als kool, soms wel 10 tot 20 cm per dag. Wijnboeren zijn druk bezig met het opbinden van de ranken. Intussen bloeit de wijnstok. Dat is de fase voor de bevruchting. Nu de wijnstok bloeit gaan de bloemen open en valt het beschermende omhulsel van de bloemblaadjes af. Het stuifmeel komt vrij en de zaadknoppen worden bevrucht. De bloeifase ziet er op afstand niet spectaculair uit. Maar wanneer je inzoomt op de kleine trosjes krijg je toch een fraai plaatje te zien. De bloemen zijn heel klein, maar ruiken wel erg lekker.

Misbloei

Insecten en de wind zorgen voor de bestuiving. De wijnstok doet ook aan zelfbestuiving. Het succes van deze fase staat of valt met de weersomstandigheden. Kou en stortbuien kunnen de bloei en de bestuiving flink verstoren. Het is belangrijk dat het stuifmeel rustig naar beneden kan dwarrelen en een zachte landing op de stampers maakt. Dat zorgt voor een goede vruchtzetting. Zo niet, dan kan de wijnboer te maken krijgen met misbloei, simpel gezegd: minder druiven per tros. Meestal komt pakweg 30-60% van de druiven tot ontwikkeling. Het ene ras is gevoeliger voor misbloei dan het andere. Onder de klassiekers is de merlot een voorbeeld van zo’n tobberd. De nieuwe marechal foch heeft hetzelfde euvel.

Johanniter

Een beperkte misbloei kan overigens best gunstig zijn. Het zorgt voor lossere trossen. Daardoor kunnen de druiven na een regenbui sneller drogen. Zo maken schimmels minder kans. De johanniter heeft compacte trossen. Dat was in de natte en warme zomer van 2021 een probleem. Hij was vatbaar voor valse meeldauw. Hier en daar werd daardoor minder of zelfs helemaal geen johanniter geoogst. Met name voor dit soort rassen met compacte trossen is een beperkte misbloei gunstig.

Bij voorkeur 20°C of ietsje meer

Om de bloesem tot ontwikkeling te laten komen is een gemiddelde dagtemperatuur van tenminste 15°C en bij voorkeur 20-25°C nodig. Het komt er op aan dat de wijnstok in deze belangrijke fase vitaal is en niets tekort komt. Daar kan de wijnboer nu niets meer aan doen. Als het goed is, heeft hij een paar maanden geleden de bodem bemest om de voeding aan te vullen. Op dit moment staan de meeste wijnstokken er prima bij. Nu de wijnstok bloeit, start het aftellen naar de druivenoogst. Een aantal wijnboeren noteert met potlood al een datum. In de tweede helft van september begint het feest!

Terug naar boven