Op donderdag 14 maart overleed Marius van Stokkom. Een tweede openhartoperatie werd hem fataal. Hij werd 78 jaar oud. Marius was een van de pioniers van de Nederlandse wijnbouw. Op een steenworp afstand van de natte Biesbosch begon hij in 1977 met zijn wijngaard De Linie. Het domein in Made werd een succes. Marius leverde […]
Het is warm in Zuid-Limburg. De septemberzon schijnt volop. Het terras bij het proeflokaal van St. Martinus zit vol. De gasten genieten van de wijn. Binnen zit Stan Beurskens. Nadat hij een glas water heeft ingeschonken, neemt hij alle tijd om te vertellen over zijn bedrijf. Ondertussen gaan de proeverijen en rondleidingen gewoon door. “Het […]
De branchevereniging en de overheid hebben onvoldoende zicht op het aantal commerciële wijndomeinen in Nederland. Dat kan gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of wijnproducenten zich aan de Europese regels houden. Die controle raakt niet rechtstreeks de hygiëne en voedselveiligheid. “De wijnsector heeft een eigen hygiënecode, die zij naleeft”, […]
“Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden?” Deze bizarre vraag op de achterflap verraadt het unieke karakter van dit boek. Je kunt het niet naast andere boeken over wijn leggen, want dan vergelijk je appels met peren. Dennis van den Buijs schreef een wijnboek dat anders is. Echt anders. Hij is een verhalenverteller waar […]
Proeven als een pro. Dat lijkt op het eerste gezicht de titel van dit stevige boek. Maar het geheim zit ‘m in de kleine lettertjes vóór die titel. Iedereen kan…! Wijn proeven is niet iets voor een select gezelschap, maar iedereen kan het. Cees van Casteren vertelt in dit complete handboek hoe. Dat helpt ook […]
Wijn in de Lage Landen is als iemand die een kamer binnenstapt en meteen alle aandacht naar zich toetrekt. De uitgever stak het boek van Meta van den Boomen in een verpletterende outfit. Daardoor heeft het de allure van een naslagwerk. Dat is nogal een risico. Als de inhoud die verwachtingen niet waarmaakt, blijft je […]
Plezier in de polder. Dat was het doel van Johan Rippen en Lidwien Vos. In 2000 gingen de eerste wijnstokken de bodem in op hun nieuwe stekkie in Lelystad. Het stel woonde in Amsterdam, maar kwam op zoek naar rust en ruimte op het nieuwe land terecht. Het plezier waarvan de twee droomden, werd verankerd […]
Het terroir bepaalt de smaak van een wijn. Hoe zit dat eigenlijk? Opscheppen over het terroir van je domein is onderdeel van het verkooppraatje van veel wijnboeren. In de Bourgogne beweren ze dat je het terroir kan ruiken en proeven in hun wijnen. Een wijnboer doelt met terroir dan meestal op de bodem. Zijn wijnstokken […]
Diederik Beker kan er wat van. Hij is een van de beste wijnmakers van het land. Een poosje geleden drukte hij mij een witte wijn in handen, de Blanc de Noir 2022. “Dit vind ik zelf de mooiste wijn die ik maak”, zei hij erbij. Anderen bejubelen Diederik echter vooral om de rode wijnen die […]
De match tussen de andere elementen van het terroir en een druivenras bepaalt de smaak van een wijn. In het samenspel tussen de natuurlijke en menselijke factoren die een rol spelen bij de productie van wijn is het druivenras een heel belangrijke. Er zijn pakweg 10.000 druivenrassen of variëteiten. Daarvan gebruiken wijnmakers over de hele […]
Nederlandse wijnboeren maken kwaliteitswijnen. Dat kun je zien aan een keurmerk op het etiket. De wijnwetgeving voorziet in 2 verschillende keurmerken. Dat zijn de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Een wijn krijgt niet zomaar een keurmerk. De inhoud van de fles moet aan strenge voorwaarden voldoen. Dat schrikt wijnboeren niet af. […]
In de wintermaanden verdient een wijngaard geen schoonheidsprijs. De wijnstokken staan er dor en doods bij. Het contrast met de groene zee in het groeiseizoen is enorm. Toch: reken maar dat de wijnstokken genieten van deze saaie periode. Toen het donkerder en kouder werd kwamen de sapstromen tot stilstand en konden ze beginnen aan hun […]